szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy 26 éves izraeli katonai tartalékos, Shaul Greenglick meghalt a Gázai övezetben, alig néhány héttel azután, hogy sikeresen szerepelt az Eurovíziós Dalverseny országos előválogatóján.

Greenglick december 3-án lépett fel az "Izrael feltörekvő csillaga" című műsorban, miközben szabadságon volt a Hamász elleni háborúban való mozgósítás után. Katonaruhába és hadnagyi csíkba öltözve énekelt egy népszerű dalt, és tovább is jutott a következő fordulóba – írja az Euronews.

Az egyik zsűritag, Keren Peles a színpadon azt mondta Greenglicknek: "Örülök, hogy egyenruhában látlak, mert megnyugtató, hogy valaki olyan, mint te, egyenruhában van. Örömmel látnám, ha te képviselnéd Izraelt az Eurovízión."

De Greenglick később a gyalogsági tartalékosoknál vállalt feladatai miatt visszalépett a műsortól. "Ezt az évet másképp képzeltem el, a törekvés és az álmaim megélésének éveként" – írta egy december 14-i bejegyzésében a Facebookon. "Most egy régi álmomat élem meg, hogy az országért harcoljak .... Egy új, másfajta álomra még várnom kell egy kicsit."

A 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválnak májusban a svédországi Malmö ad otthont, Izrael a háború ellenére is részt vesz, sokan azonban a verseny bojkottálására szólítanak fel a gázai támadások miatt.