szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legismertebb festett őskőkori barlang, a spanyolországi Altamira falfestményeinek világát mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum január 23-án nyíló régészeti kiállítása – fényképekkel.

Ősemberek barlangrajzait mutatja be a Nemzeti Múzeum januártól: a kiállításon a barlangrajzok a fényképeken eredeti méretben tárulnak a látogatók szeme elé – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum.

Az őstörténet kutatásának fontos pillanata volt, amikor 1879-ben egy amatőr kutató és kislánya felfedezték az Altamira-barlang falképeit. Azóta már több mint ötszáz őskőkori barlangi, vagy szabad ég alatti lelőhelyről váltak ismertté festmények, sziklarajzok és karcolatok Európában; 1985-től az őskőkor művészete, így az Altamira-barlang is a világörökség részévé vált.

Az Altamira-barlang azonban érzékenysége miatt csak korlátozottan látogatható. Falképeiből az Altamira Nemzeti Múzeum és Kutatóközpont állított össze fotó- és szöveganyagot, amely a januárban nyíló kiállítás alapanyagát is képezi. A tárlaton a barlang megtalálásának körülményeit és a felfedezőt is bemutatják, illetve szó lesz a mai Magyarország területének felső-paleolitikumáról is. Ebben a korszakban – 45-12 ezer évvel ezelőtt – készültek az Altamira rajzai is.

Az Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei címet viselő tárlat 2024. január 23-ától június 2-ig lesz megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében.

A Nemzeti Múzeum legutóbb akkor került be a hírekbe, amikor a Mi Hazánk javaslatára a kormány elrendelte, hogy 18 évnél fiatalabbak ne tekinthessék meg a World Press Photo kiállítást, mert azon meleg emberekről készült képek is láthatóak voltak. Mivel azonban L. Simon László igazgató felhívta rá a figyelmet, hogy a jegyszedőknek nincs jogosultságuk személyit kérni a látogatóktól, a minisztérium kirúgta L. Simont.