szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendhagyó dal címe: Én és a pezsgőm.

„Ha lesznek álmaim újra, majd alszom délig” – a Szepesi Mátyás frontember vezette Konyha legújabb dalában merőben más megközelítésben járja körül a szilveszter témakörét, mint az eddigi próbálkozások.

„A szilveszter a közgondolkodásban a kötelező jókedv és mulatás szinonimája, amivel sosem tudtam őszintén menni, ahogy az erről szóló zeneszámokkal sem. Több mint egy évtizedet gondolkodtam azon, milyen is lenne a saját, kicsit árnyaltabb verziónk minderről, ez mostanra érett kerek dallá” – mesélt a dal születéséről az Artisjus-díjas dalszövegíró-énekes.

Az Én és a pezsgőm ironikus, mégis szeretetteljes módján veszi sorra az év utolsó éjszakájának jellemző történéseit: a különböző bulik közti cirkulálástól kezdve a Himnuszon és a klasszikus Cserháti Zsuzsa dalon át a menetrend szerinti januári apátiáig.

A Toldi Miklós produceri munkáját dicsérő hangzás a szöveghez hasonlóan sokkal kevesebbet tartalmaz a „túltolós” szilveszteri őrjöngésből és inkább az ünnepek meghitt hangulatát idézi, mégis tartalmaz mindent, amit egy klasszikus rádióslágernek tudnia kell.

Meglepő részlet a dallal kapcsolatban, hogy az első verziója tizenkét évvel ezelőtt született. „Rákerestem a pezsgő szóra a mail-fiókomban és így találtam rá egy 2011-es (!) chat részletre Márkkal a dobosunkkal, amelyben már ott volt egy teljes megírt versszak-refrén „A pezsgőm és én” címmel, csak még kicsit fókuszálatlanul összerakva. Egyrészt jó volt megélni, hogy egy-egy ötlet szárba tud szökkenni ilyen hosszú távon is – a Földrevaló című dalunkkal is hasonlóan jártunk, csak ott a zene várt három-négy évet –, másrészt elképesztő volt szembesülni azzal, hogy mi minden történt velünk azóta zenekarként és magánemberként is, gyermekeink, lemezeink, koncertjeink stb. számát tekintve.”

Az Én és a pezsgőm videóklipje:

 

A videóklip ismét Lehel Olivér rendező-vágó munkáját dicséri, a zenekar legszebb klipjeihez (Harcoshalak, Hazahaza, Még csak szavak) hasonlóan. A vintage hangulat a sziklás hegységgel – és a frontember kalapjával együtt – a dalban halványan meghúzódó country szálra erősít rá.

A Konyha zenekar az ünnepek után, februárban újrajátssza tíz éve megjelent, a közönség, a kritikusok és saját maguk által legfontosabbnak tartott lemezüket, az „Elmentek a szörnyek”-et, majd újabb dalokat tervez kiadni, amellyel teljessé válik hatodik albumuk.