szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bujtor Balázs úgy emlékszik, hogy apja épp hogy éveken át küzdött egy új évadért és csak azt követően kezdett saját sorozat készítésébe, hogy kiderült, a Szomszédoknak mindenképpen vége lesz.

„Sokak számára máig nem tisztázott, miért kellett 13 év után hirtelen véget érnie a Szomszédok című kultikus sorozatnak, amely az utolsó epizódjáig kiemelkedő nézettséget produkált, s a közönség kedvence volt. A gyors befejezés többek szerint Bujtor István döntése volt, aki a legendás teleregény producereként inkább saját, új sorozatot indított, abban látott fantáziát” – írja a Blikk.

A lap szerint Bujtor előbb stúdióvezetőként vett részt a kultikus teleregény készítésénél, majd rendezőként is közreműködött benne, miután a sorozat mindenesével, Horváth Ádámmal és a taxis Taki bácsit alakító Zenthe Ferenccel is baráti kapcsolatot ápolt. Végül, ahogy Horváth Ádám egyre inkább kezdett belefáradni a sorozatba, úgy nőtt Bujtor hatalma a produkció fölött, a végén már producerként pénzügyi szempontból is az ő döntésétől függött minden és Bujtor ekkor határozott úgy, hogy befejezi a Szomszédokat és helyette inkább saját sorozatot készít, ez lett a Kern Andrással közösen létrehozott, rövid életű Komédiások. Ezen döntésében közrejátszott az is, hogy az MTV összevissza fizetett, így ő sem tudta időben odaadni a gázsit a stábnak.

A cikk megjelenését követően Bujtor Balázs, a 2009-ben elhunyt színész fia a Facebook-csatornáján jelezte, hogy a Szomszédok nem egészen olyan körülmények között szűnt meg, ahogyan azt a Blikk megírta.

„A Magyar Televízióval folyamatos csaták voltak, éveken át küzdött Apám egy újabb évadért, sokáig sikeresen. Az akkori elnök világosan megmondta 1999 nyarán: nem lesz újabb, a Szomszédokat mindenképpen lezárják. A Komédiások ezután került tervezésre és 2000 elején gyártásra” – írta Bujtor Balázs. A színész fia vitatta a lap azon állítását is, hogy Bujtor pénzügyi szempontból diszponált volna a sorozat fölött, szerinte apja producerként csak a gyártásért felelt, a pénzt végig a csatorna adta, „ a vége felé már nem annyit és szinte sosem időben, ezért volt a fizetéscsökkentés az utolsó évadok idején.”

„A bulvársajtó nyilván lecsap egy ilyen témára - ez a dolga. Nekem meg ebben az estben az, hogy leírjam az igazságot” – zárja írását a színész fia.