szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Vígszínház társulata titkos szavazással ítélte oda a színművésznek az elismerést Az üvegcipőben és a Pinokkióban nyújtott alakításáért.

A Ruttkai Éva-emlékgyűrűt a színésznő lánya, Gábor Júlia alapította 1986-ban a Vígszínház legendás művészének emlékére. A díjat a színház bármely művésze megkaphatja, akár többször is, az adott naptári év során nyújtott kiemelkedő művészi teljesítményéért. Idén a Vígszínház színművészei Waskovics Andreának Az üvegcipő és a Pinokkió című előadásokban nyújtott alakítását ismerték el vele. A díjat Gábor Júlia és férje, Szigethy Gábor színháztörténész adta át december 28-án a Vígszínház színpadán a Kabaré című előadás után.

Waskovics Andrea 1992-ben Balmazújvárosban született. 2012 és 2017 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója volt Máté Gábor és Dömötör András osztályában. Még egyetemistaként fontos szerepet kapott az Aranyélet című filmsorozatban. Egyetemi gyakorlatát a Nemzeti Színházban töltötte, majd a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt. 2018 óta a Vígszínház társulatának tagja.

„A 2023 őszén bemutatott Az üvegcipő Irmájaként magával ragadja a közönséget, naiv gyermektől a ragyogó nőn át az önmagából kivetkőző, szenvedélyes szerelmesig a karakter minden színét felejthetetlenül jeleníti meg, míg a Pinokkióban Kékhajúként nemcsak a főszereplőt, de a gyerekeket is elvarázsolja éteri hangjával és játékával” – olvasható a színház közleményében. Waskovics a Vígszínház egyik meghatározó színésznőjeként játszik még A nagy Gatsbyben Daisy Buchananként; A nyugat császárában női főszereplőként; Az apában Kern András oldalán formálja meg Laurát, az ápolónőt, de emlékezetes alakítást nyújt A diktátorban, a Lóvátett lovagokban és a Béranyákban is.

A színésznő aláírásával díszített Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel elsőként – 1987-ben – Tordy Gézát jutalmazta a társulat. Az elismerést később megkapta többek között Eszenyi Enikő, Darvas Iván, Pap Vera, Gálffi László, Igó Éva és Fesztbaum Béla is.