szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nagy érdeklődésre való tekintettel hétfőn is meg lehet nézni, hétvégén pedig 10 helyett 9 órakor nyit a múzeum.

Két héttel később, január 21-én zár a Szépművészeti Múzeum Renoir-kiállítása, amelyet szeptemberi megnyitása óta eddig már több mint 200 ezer látogató tekintett meg, közölte a múzeum.

A kiállítás eredetileg január 7-én zárt volna, de az intézménynek sikerült megállapodnia a hosszabbításáról a külföldi kölcsönző intézményekkel. A Renoir. A festő és modelljei a nagy érdeklődésre való tekintettel hétfőn is nyitva lesz, hétvégén pedig 10 óra helyett 9-kor nyit ki a múzeum.

A tárlaton Renoir csaknem 70 alkotását lehet megnézni, a koncepció szerint az emberábrázolásait állították középpontba. Olyan fő műveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben. A festőnek szentelt első magyarországi bemutató, amin a Szépművészetiben őrzött csaknem harminc Renoir-kép is kiemelt szerepet kap, kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

Már az ecsetet sem bírta megfogni, de női aktokkal dicsérte az életet - Nyit a Renoir-kiállítás

Magyarországon még soha nem volt átfogó Renoir-életműkiállítás, péntektől viszont a Szépművészeti Múzeumban megcsodálhatjuk az „életöröm festőjének" mintegy hetven alkotását.

Most első alkalommal állították ki együtt a Fekvő női akt (Gabrielle) mindhárom, 1903 és 1907 között készült változatát, amik közül az elsőként megfestett mű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeumba.

A kiállítás a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de több mint húsz külföldi közgyűjteményből kölcsönöztek műtárgyakat.