szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Francoise Bornet-t és párját Robert Doisneau fotózta le 1950-ben, amikor Párizs utcáin andalogtak.

93 éves korában meghalt az a nő, aki a világ egyik leghíresebb csókolózós képén, Robert Doisneau francia fotós fekete-fehér fotóján szerepel. Francoise Bornet-t és párját Párizsban fotózta le Robert Doisneau 1950-ben az Hotel de Ville-nél, és bár spontánnak tűnik a pillanat, valójában egy beállított jelenetről van szó, persze ez mit sem von le az értékéből. A fotós maga kereste meg a párt, miután látta őket andalogni, és megkérdezte, megismételnék-e ezt a kamerája előtt is.

Doisneau a Life magazinnak készítette az ikonná vált képet egy cikkhez, aminek a témája a párizsi szerelem volt. Néhány évtizeddel később, a ’80-as években vált igazán felkapottá, amikor előkerült a lap archívumából – olyannyira, hogy több pár is jelentkezett azt állítva, hogy ők szerepelnek rajta, és jogdíjat követeltek. Bornet ekkor nyilvánosság elé állt és helyre tette a történteket: innen tudjuk, hogy a kép róla és akkori barátjáról, Jacques Carteaud-ról készült diákkorukban, amikor mindketten színészhallgatók voltak (egyébként a fotózás után nem sokkal szakítottak). A nő azzal bizonyította az igazát, hogy bemutatta a fotó eredetijét, amin ott volt a fotós aláírása.

Francoise Bornet 2005-ben, a kép párizsi aukcióján
JOEL SAGET / AFP

Habár anno egy jelképes összeget kaptak a modellkedésért cserébe, később busásan megtérült a szereplés: Bornet 2005-ben árverésre bocsátotta az eredeti felvétel másolatát, amiért 150 ezer eurót kapott, írja a BBC.