szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit színésznőt csütörtökön Los Angelesben érte a halál, a hírt a 25 éve menedzsereként dolgozó Mitch Clem közölte.

100 éves korában elhunyt Glynis Johns, aki az 5 Oscar-díjat nyert 1964-es klasszikus Disney-musicalben, a Mary Poppinsben Mrs. Banks szerepét alakította – írja a BBC.

A színésznő 1923. október 5-én született Dél-Afrikában, mert a walesi származású, szintén színész szülei épp ott léptek fel. Nyolcéves korában, a londoni West Enden indult a színészi karrierje.

Első nagy filmszerepét 1948-ban kapta a sellő Miranda karaktereként, a vígjátékban nyújtott alakítása sztárrá tette őt az Egyesült Királyságban.

Később Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriájában az 1960-as Csavargók című filmben nyújtott alakításáért.

1973-ban Tony-díjat is nyert az Egy kis éji zene című Broadway-musicalért, amelyben Desiree Armfeldt szerepét játszotta és elénekelte a Send In The Clowns című dalt, amelyet kifejezetten a számára írt Stephen Sondheim. A musicalből négy évvel később film is készült, de abban már Elizabeth Taylor alakíthatta Armfeldtet.

Utolsó emlékezetes szerepeinek egyike az 1995-ös Aludj csak, én álmodom című filmben volt, amelyben Sandra Bullockkal együtt szerepelt, az 1999-es Szupersztár című filmben pedig Molly Shannon és Will Ferrell mellett játszott.

Ezután visszavonult, az utolsó éveit egy hollywoodi idősek otthonában töltötte, ahol békésen halt meg.