Hadházy állítja: a diákoknak kiosztott ingyenes laptopok egy része használt

2024. jan 8. 11:57
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Hadházy Ákos független képviselő letette az esküjét/ Fotó:Fuszek Gábor

Hadházy Ákos független képviselő újabb botrányos ügybe tenyerelt bele / Fotó: Fuszek Gábor

Újabb botrányos ügyet tárt a nyilvánosság elé Hadházy Ákos.

A független országgyűlési képviselő most az ingyenes iskolai laptopokkal kapcsolatban derítette ki, hogy néhány közülük már használtan került a diákokhoz, eredetiként becsomagolva.

Hadházy terjedelmes posztban írta meg tapasztalatait a Facebook-oldalán.

"Mióta elkezdtem foglalkozni a gonosz Brüsszel pénzéből az iskolákban kiosztott, meglehetősen gyenge, de legalább erősen túlárazott laptopokkal, rengetegen kerestek meg a tapasztalataikkal, panaszaikkal.

Egy budapesti gimnazista szüleitől kapott információk alapján már az is kijelenthető, hogy az újként kiadott, a Klebelsberg Központ leltári matricájával ellátott gépek legalább egy része HASZNÁLT. Ahogy a nekem küldött levélben írták:

„A látszólag új, dobozos, mindenkinek teljesen egyforma laptop elindításakor érdekességekre bukkantunk: Több mappa volt a kezdőképernyőn és beazonosítható az ember is, aki használta, 2022-es fájlokat is találtunk rajta. Családi fotókat, munkahelyi felmondást, kriptovalutázás elszámolásokat, munkahelyi referencia-fotókat. Beazonosítható a felhasználónév, bankszámlaszám, anyja neve, lefotózott lakcímkártya és személyi igazolvány, illetve kb. minden is benne van a tárolt dokumentumokban.”

A leírtak alapján még örülhetnek a gimnazista szülei, hogy nem felnőtt tartalmakat találtak a gépen… Mindenesetre egyre erősebb a gyanú, hogy nem csak eladatlan, elfekvő készleteket osztottak ki nagy csinnadrattával, hanem – legalább részben – egyszer már használt, majd valamiért újra dobozba került gépeket.

Vannak más jelek is, amelyek a használt gépekre utalnak. Egy helyi csoportban valaki a gépek gyenge teljesítményére panaszkodott, mire a fideszes képviselő kiosztotta, hogy ezek a gépek „viszonylag újak”, hiszen „legutóbb a népszámlálás során használták őket”. Ez teljesen új információ, mivel eddig csak azt tudtuk, hogy a 2022-es népszámláláshoz a KSH tableteket vásárolt, és azok egy részét adták később a tankerületeknek (a tabletek szállítója az a SERCO Zrt. volt, amely a nagy laptopbeszerzésben is érdekelt). Erről még fel fogok tenni még néhány tisztázó kérdést az illetékeseknek, és persze vannak más szempontok is, amik előkerültek ezzel az üggyel kapcsolatban" – áll a bejegyzésben.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Hadházy Ákos Laptop diák