szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Televíziós alkotások támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet.

Tévéfilmet készítenek Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című művéből, amelynek Lajos Tamás a producere, a rendezője pedig az SZFE élére a modellváltás után kinevezett, majd azóta lemondott rektor, Rátóti Zoltán, illetve Tősér Ádám. A Filmintézet 130 millió forintos támogatást ad az MTVA koprodukciójával készülő alkotásra. Az 1864-ben játszódó történetben Hector Berlioz, a már életében halhatatlannak titulált romantikus zeneszerző meg akarja szöktetni gyerekkori szerelmét, a már nagymama korú, tisztes kispolgári életet leélt Estellát. Felidézik az ifjúkori szenvedélyt, amit korábban a konvenciókhoz igazodva mélyen eltemettek magukban, és bebizonyítják, hogy sohasem késő „megállítani az időt”. A romantikus tévéfilm Udvaros Dorottya és Blaskó Péter főszereplésével készül, operatőre Nagy András, forgatókönyvírója Tréfás Luca.

Aztán tévéfilm készül Széchenyi és az éjszakai látogató címmel, a Filmintézet 345 millió forintos támogatást ad rá. A rendező és producer Szilágyi Andor. A leírás alapján a történet Széchenyi István halála napján játszódik, amikor egy különös vendég, a gróf tíz éve halott barátja, Wesselényi Miklós báró látogatja meg „a legnagyobb magyart”.

A Visegrádi Együttműködésről is készül egy történelmi alkotás, a V4-ek középkorra visszanyúló előzményeit mutatja be Pozsgai Zsolt rendezése. A Filmintézet 353,75 millió forintos gyártási támogatásával készülő A királytalálkozó azt a történelmi eseményt dolgozza fel, amikor Károly Róbert magyar király 1335-ben találkozóra hívta a lengyel és a cseh királyt, valamint a fejedelemségek vezetőit, hogy szövetséget kössenek a nyugati gazdasági és politikai túlsúly ellensúlyozása érdekében.

Egy falusi környezetben játszódó pusztai ballada lesz a Bolondmese című tévéfilm, amelyben egy falu elkergeti egyetlen bolondját, akinek így a legelésző állatok között kell élnie a pusztában. Bicskei Zoltán vajdasági rendező és Moharos Attila alkotása a XX. század első felében játszódik, és a kisemmizett emberekről szól, akik ki merik mondani az igazságot. A nagyrészt Magyarkanizsán forgó film gyártását 297,85 millió forinttal támogatja a Filmintézet.

Végezetül újabb öt epizód készül Kelen Gábor rendezésében a Draco, a borzasztó című 2D animáció sorozatból, amely a vériszonyos vámpírgyerek és barátainak kalandjait mutatja be a szörnyképző intézetben. Az új epizódok gyártására 108 millió forint támogatást szavazott meg a Filmintézet.