Lázár János bejelentése: szinte minden bérletfajta megszűnik, 14 év alatt ingyenes lesz az utazás – Itt a végső ajánlat a Budapest-bérlet ügyében is!

2024. jan 9. 10:50
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Lázár János építési és közlekedési miniszter  és Papp László polgármester  az állami támogatású közösségi közlekedés tarifarendszerének váltásáról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben / Fotó: MTI/Vajda János

Lázár János építési és közlekedési miniszter és Papp László polgármester az állami támogatású közösségi közlekedés tarifarendszerének váltásáról tartott sajtótájékoztatón Debrecenben / Fotó: MTI/Vajda János

Lázár János építési és közlekedési miniszter kedden Debrecenbe utazott, hogy egy sajtótájékoztató keretében beszéljen a hamarosan érvénybe lépő új tarifarendszerről. Az új rendszer értelmében minden bérlettípust megszüntetnek a vármegye és az országbérleten kívül. Valamint egy új napi jegytípust is bevezetnek.

A miniszter kedd délelőtt, a debreceni polgármesterrel, Papp Lászlóval tartott közös sajtótájékoztatót, amelyben a március 1-jétől a helyiközi közlekedésben életbe lépő új tarifarendszerről beszélt. A MÁV bejelentése szerint pontosan ekkortól nem lesz elérhető az eddig ismert Budapest-bérlet sem.

(A legfrissebb hírek itt)

Az eddigi rendszer módosítását a miniszter korábban azzal indokolta, hogy a fő cél az egyszerűsítés, mivel jelenleg rengeteg kedvezmény, díjtámogatás létezik, több mint száz különböző jegytípussal együtt, tehát ezt alakítanák átláthatóbbá, annak érdekében, hogy így többen válasszák a tömegközlekedést. Az év végén Lázár még azt hangoztatta, hogy a " vármegye- és országbérlet bevezetése csak a kezdet volt" kiemelve, hogy 2024-ben az a céljuk, hogy elinduljon magyar vasút 10 éves fejlesztési programja. Azonban ennél konkrétabban, egészen idáig nem beszélt arról, hogy milyen változások következnek.

A sajtótájékoztatón először Papp László polgármester ismertette, hogy 2024 április elsejétől, a debreceni oktatási rendszerben részt vevő 14 év alatti gyerekek és fiatalok, ingyenesen használhatják majd a debreceni tömegközlekedést. Ezt nemcsak a Debrecenben lakó diákok, de az agglomerációban élők is élvezhetik.

Megszüntetik a bérleteket

Lázár János bejelentette minden bérletet megszüntetnek a két új típuson kívül.

Meg fogjuk valósítani a bérletreformot, minden bérletet megszüntetünk, a vármegye és ország bérleten túl. Mivel nincs szükség ezen kívül másra.

Lázár kiemelte, hogy egy vármegye- és országos napijegyet vezetnek be, amivel az ország területén korlátlanul lehet majd utazni. Ennek árai így alakulnak majd:

  • Vármegye24: 990 forint
  • Magyarország24: 4990 forint

A sajtótájékoztatóját itt lehet visszanézni:

14 éves kor alatt ingyenes lesz az utazás

Röviddel a beszéde kezdete után egy friss poszt is megjelent Lázár Facebook-oldalán, melyben azt írta: „Tarifarendszer-váltást hajtunk végre a helyközi közlekedésben: a MÁV-VOLÁN járatain vonaton, Volánbuszon, HÉV-en március elsejétől ingyen utazhatnak majd a 14 év alatti gyermekek”. Tehát nemcsak Debrecenben, de a többi területen is érvényes lesz az intézkedés (Budapesten egyébként szintén ingyenes a közösségi közlekedés 2021. szeptember 2-a óta). Emellett a 65 év felettiek továbbra is ingyen utazhatnak majd.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy nemcsak a bérletek, de különböző utazási kedvezmények is megszűnnek, a jelenlegi 65 kedvezménytípusból 22 marad. Ami marad az az 50%-os kedvezményt jelentő típusok. Emellett a 14 és 25 év közöttiek 50 százalékos kedvezményt kapnak majd. Az eddigi 90 százalékos kedvezmény kategóriában utazóknak pedig ingyenessé teszik a tömegközlekedést.

Továbbá megváltozik az igazolványok kezelése is, korlátlan 50%-os kedvezménnyel utazhatnak majd közalkalmazottak, az oktatásban és egészségügyben dolgozók, de ezentúl egy regisztráció szükséges majd ehhez.

Budapest-bérlet: Lázár végső ajánlatot tett a fővárosnak

Lázár János a Budapest-bérlettel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem fogadta el az ajánlatát. Mint mondta, eddig a fővárosra vártak, hogy aláírják a megállapodást, de mivel ez nem történt meg, Lázár most egy új, utolsó ajánlatot tett.

Ez az ajánlat, amely március 1-ig érvényes, pedig az, hogy a kormány elfogadja a Budapest-bérleteket a MÁV és a Volán járatain Budapest határain belül, cserébe a főváros fogadja el Budapesten a vármegye és országbérleteket a BKK járatain.

Elfogadhatatlan?

Erről az ajánlatról időközben megszólalt az LMP is. A párt nem tartja tisztességesnek Lázár János építési és közlekedési miniszter az ajánlatot, hogy továbbra is érvényes lesz a Budapest-bérlet a fővároson belül a MÁV és a Volán járataira, ha a BKK a jövőben elfogadja saját vonalain a vármegye- és országbérleteket . Bakos Bernadett, országgyűlési képviselő szerint ugyanis nagyságrendi eltérések vannak a két bérletforma használata között; a BKK utasforgalma napi hárommillió, ennek fele pedig biztosan vármegye- vagy országbérlettel venné igénybe a jövőben a szolgáltatásokat a javaslat megvalósulása esetén.

Ezt nem tartjuk korrekt ajánlatnak, nyilvánvalóan az volt a cél, hogy kellemetlen helyzetbe hozzák a fővárost - jelentette ki az LMP képviselője. Hangsúlyozta, azzal egyetértenek, hogy nem csupán Budapesten, hanem minden városban szükség van a központi költségvetési által támogatott, színvonalas közösségi közlekedésre, ám szerinte ennek megvalósítása csak szándék kérdése.

Elmondta: a kormány a fővárossal 12 milliárd forinton vitázik, miközben Debrecen környékére 700 milliárdos fejlesztéseket tervez.

Bakos Bernadett hozzátette: félő, hogy azok a nagyvárosok jutnak ilyen mértékű infrastruktúra-fejlesztésekhez, ahol akkumulátorgyár vagy ahhoz kapcsolódó ipar jelenik meg.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

bérlet

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Lázár János közlekedés bérlet Budapest ország-és vármegyebérlet Karácsony Gergely közösségi közlekedés