Az alig két hónapos baloldali spanyol kormány máris csődöt mond a törvényhozásban

Pedro Sanchez, spanyol választás, koalíció
Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök és a Szocialista Párt (PSOE) újraválasztásért küzdő jelöltje ünnepel támogatóival a spanyolországi parlamenti választások után a Spanyol Szocialista Párt (PSOE) madridi székházában 2023. július 23-án.
Vágólapra másolva!
Máris beletörik a spanyol baloldal bicskája a törvényhozásba - írja a Magyar Nemzet. A cikk szerint a katalán szeparatista párt, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) közölte, hogy szerdán nem fogja támogatni a szocialista párt (PSOE) és a szélsőbaloldali Sumar idei első törvénycsomagját. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy alig két hónappal Pedro Sánchez kormányfő beiktatása után a kormány jó eséllyel el fogja szenvedni az első parlamenti kudarcot.
Vágólapra másolva!

A portál emlékeztet rá, hogy a szocialista párt tavaly nyáron elvesztette az előrehozott választásokat, de mivel a jobboldali Néppárt (PP) parlamenti támogatottság híján nem tudott kormányt alakítani, Pedro Sánchez kerülhetett ismét hatalomra. Ám ehhez szövetségre kellett lépnie az összes nacionalista katalán és baszk párttal, amelyeknek nehezen felvállalható ígéreteket tett annak érdekében, hogy tovább irányíthassa Spanyolországot. Már akkor gyanítani lehetett, hogy hiába alakult meg ismét a baloldali kormánykoalíció, a törvényhozás ingatag lábakon fog állni, hisz ha bármelyik függetlenségpárti erő kihátrál Sánchez mögül, az azt jelenti, hogy

nem fogja tudni átvinni a parlamenten az új törvényeket.

Hova tovább?

Szerdán egyebek mellett kulcsfontosságú válságellenes intézkedésekről, az igazságszolgáltatás reformjáról és a munkanélküli-segélyekre vonatkozó új előírásokról szavaznak a képviselők. A Junts azonban közölte, hogy nemmel fog voksolni, mivel nem elégedett sem az előterjesztett intézkedések egy részével, sem a szocialista párt hozzáállásával a Sánchez beiktatása érdekében aláírt paktum kapcsán.

– figyelmeztetett Josep Rius, a Junts szóvivője. Követelte a kormánytól, hogy vonja vissza a szerdai ülésen megvitatandó királyi rendeleteket, mivel azok nem foglalkoznak érdemben Katalónia alulfinanszírozottságával, a katalán kormány hatáskörének megnyirbálásával és azzal az amnesztiatörvénnyel sem, ami alapfeltétele volt annak, hogy támogassák Pedro Sánchez miniszterelnöki beiktatását. Rius szerint az egyetlen járható út, ha a szocialista párt tárgyalóasztalhoz ül velük, és ezután bocsátják szavazásra a törvényeket.

A kormányfő azonban egyelőre nem hátrált meg, jelenleg a jobboldali pártoknál tapogatózik és próbálja megszerezni a törvénycsomag elfogadásához szükséges támogatást.

A Néppárt és Vox azonban már jelezte, hogy Sánchez nem számíthat az igen szavazatukra, mivel eleve több törvény mellé módosító javaslatokat nyújtottak be azért, mert nem értenek egyet azok jelenlegi formájával.