Magyar felségjelű gép landolt kora reggel Nigerben, de nem tudni, ki utazott a fedélzeten

Niger, migráció
A migrant shows a spent tear gas canister as he joins others demonstrating in Assamaka, Niger, on March 29, 2023. Every week, hundreds of migrants sent back from Algeria are stranded in Assamaka, the first village on the Niger border. They are now more than 4,500 wandering in this tiny patch of land swept by the winds. Malians, Guineans, Ivorians, Syrians, Bangladeshis discover a new purgatory after walking 15 km in the desert. (Photo by STANISLAS POYET / AFP)
Vágólapra másolva!
A Metropol munkatársai a Flightradar24, a nemzetközi repülőjáratokat nyomon követő alkalmazásban vették észre, hogy csütörtökön a kora reggeli órákban, 6 óra körül egy magyar felségjelű gép repült be Niger légterébe, és nem sokkal később landolt az ország fővárosa, Niamey repülőterén. Frissítés: estére kiderült, a gépen Azbej Tristan államtikár és Máthé László Eduárd miniszteri biztos utazott, akik az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemről tárgyalak.
Vágólapra másolva!

A Metropol összefoglalója szerint a magyar felségjelű repülő Nigerbe érkezése azért is érdemel különös figyelmet, mert a nigeri belpolitikai helyzet meglehetősen nehéz.

Európa számára a tömeges migrációt illetően meglehetősen nyugtalanítóan alakulnak az események Nigerben.

Nagy a baj Nigerben

A Metropol idézte portálunk egy korábbi cikkét is, miszerint

a nyugat-afrikai országot tavaly nyáron egy erőszakos puccs rázta meg, aminek következtében Tiani tábornok vette át a hatalmat. Az új vezetés szinte azonnal hatályon kívül helyezte a migránscsempészet elleni törvényt, ami addig erős gátja volt az Afrikából induló migráció elszabadulásának.

Tömegek indulhat el Európa felé Forrás: AFP/Stanislas Poyet

Migránstömegek indulhatnak el Európa felé

A döntés humanitárius válság veszélyével fenyeget: akkora migrációs hullám szakadhat Európára, ami talán még a 2015-ösnél is nagyobb méretű lehet. A jogszabály eddig erős gátja volt a migráció elszabadulásának:

súlyosan büntette a migráció céljából való illegális határátlépést.

Eddig sokan próbáltak Nigerből északra, Tunéziába és Líbiába eljutni, hogy aztán onnan folytassák az útjukat Európába. Ez a fő tranzitútvonal, amelyen a Szaharától délre fekvő afrikai országok lakói észak felé vándorolnak. Tehát a megpuccsolt vezetés részéről volt egyfajta igény, hogy polgárait az országon belül tartsa, azonban Tiani tábornok ezt elengedte. Az új kormány a szankcionálás feloldása mellett visszavonta az embercsempészek és az illegális bevándorlók ellen hozott ítéleteket, ami erős következményekkel járhat.

Nigerben nyugtalanító a helyzet Forrás: AFP/-

Szakértők szerint

ez előrevetít egy szubszaharai Afrikából érkező migrációs hullámot, amely eláraszthatja a közép-mediterrán útvonalat.

A döntéssel Niger felrúgta az Európai Unióval kötött nyolcéves biztonsági együttműködést, aminek keretein belül Brüsszel több mint egymilliárd eurót folyósított az afrikai országnak az illegális migráció megfékezésére.

Egyelőre nincs információ arról, hogy a magyar gép milyen céllal érkezett az afrikai országba.

Frissítés

Este kiderült, a gépen Azbej Tristan államtitkár és Máthé László Eduárd miniszteri biztos utazott, akik Nigerben az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemről tárgyaltak.