szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

December közepén játszották utoljára Egri Mártával közös előadásukat, és abban maradtak, hogy januárban játsszák legközelebb. Gálvölgyi János azt mondja, borzasztó nagy a hiányérzet, ami színésztársa halálát kíséri.

Az ember tudja, hogy üresen maradt egy hely, ahova nem ülhet le senki

– így emlékezett kedden reggel elhunyt kollégájára, Benedek Miklósra Gálvölgyi János az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A két színész Egri Katival kiegészülve együtt játszotta a Hárman a padon című darabot az Orlai Produkciónál, utoljára december 16-án, de tervben volt, hogy 2024-ben is lesz előadás. Ahogy Gálvölgyi mondta: Benedek harcolt azért, hogy ott ülhessenek hárman a padon.

„Abban maradtunk, hogy januárban játsszuk legközelebb, és megint ülünk hárman a padon, Egri Mártával. 24-én beszéltem a Miklóssal, aki boldogan mondta, hogy előző nap hazajött a kórházból”, idézte fel az utolsó találkozás és beszélgetés emlékét Gálvölgyi.

„Ugyanazt éltük át" - Benedek Miklóst felkavarta Gálvölgyi János betegsége, neki is problémája volt a mentő kiérkezésével

A színész, aki a közelmúltban szintén kórházba került, ugyanazzal a betegséggel küzd, és még a mentő kiérkezésével is hasonló problémái voltak, mint Gálvölgyi Jánosnak.

A két színészt a Madách Színházban játszott Napsugár fiúk hozta össze a színpadon, habár tévében sokat játszottak együtt. Gálvölgyi arról is beszélt, hogy Benedekben – apjához hasonlóan – volt egyfajta keserűség, beteljesületlenség annak ellenére, hogy mennyire sikeres volt. Ahogy apja öngyilkosságával, úgy fia korai halálával is meg kellett harcolnia.

Miklóst nagyon megrágta az élet, azt hiszem

– mondta erről Gálvölgyi, aki boldog volt, amikor kiderült, hogy kollégája Nemzet Színésze lett és a Kossuth-díjat is megkapta, mert tudta, hogy ezeket nagyon akarta. Az elismerések azonban nem kárpótolták a magánéleti veszteségeket.

A műsorban Bodrogi Gyulát idézte, aki azt mondta Benedek halála kapcsán, hogy minden színész pótolható, de vannak felejthetetlen színészek. Szerinte „addig felejthetetlen az ember, amíg valaki emlékszik rá”. Neki személyesen Benedek barátsága marad meg ezután, és a borzasztó nagy hiányérzet, amit a halála okozott.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy színésztársai megrendülten búcsúztak a színésztől:

„Benedek Miklós a fia halála után már csak fél szívvel élt. Eddig vitte őt az a fél szív"

A színésztársai megrendülten búcsúznak a 77 éves korában elhunyt Nemzet Színészétől.