szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meglepetés lett volna, hogy a Hyppolit, a lakáj premierjén Szacsvay Lászlóval lépnek színpadra, visszahozva legendás szerepeik emlékét.

Nem lehet rögtön megszólalni. Még utána sem. Aztán a megrendüléstől és a sírástól még órákig nem. Így vagyunk mi. Meghalt egy Barátunk, Benedek Miklós.... Hogyan is lehet folytatni ezt a súlyos, megrázó mondatot? Nehéz.

Így búcsúzott a Kőszegi Várszínház közösségi oldalán Benedek Miklóstól kedden. A 77 évesen elhunyt színész, rendező élete végéig színpadon állt, és az volt a terv, hogy nyáron egy beugrás erejéig fellép Kőszegen, a Hyppolit, a lakáj című előadásban, amit júliusban mutatnak be.

"2009-ben játszotta itt Vincentiót a Makrancos Katában. Vártuk, hogy jöjjön hozzánk idén nyáron. Meglepetést készítettünk elő közösen. Nem lesz ilyen. Úgyhogy leleplezzük azt, amire készültünk", írja posztjában a színház. Ahogy emlékeztetnek, az "új Hyppolit" 1984-től Benedek egyik nagy szerepe volt, csaknem tíz évig ment az előadás a Játékszínben. Az előadást Verebes István rendezte, és mások mellett olyan színészek játszottak benne, mint Szacsvay László (Schneider Mátyás) és Molnár Piroska (Schneider Mátyásné, Aranka). Molnár Piroska egyébként a nyári előadásban is szerepel majd.

A darab kapcsán hívtuk még 2023 nyarán Vajda Katit, aki annak idején testvérével, Vajda Anikóval a Játékszín színpadára írta a Hyppolitot. Kati épp Benedek Miklósnál ült, ugyanis a Micuról – így hívják a szakmában Benedek Miklóst – szóló könyvhöz készített interjúkat vele. Nagyon jó barátok. Micu is hallotta a kőszegi terveket. Azt mondta nekünk a kihangosított telefonban: "Tényleg az Őze Áron rendezi? Akkor nem hagyhatunk ki egy tréfát... Titokban Kőszegre utazunk Szacsival (Szacsvay László), és a premieren egy adott ponton megjelenünk a színpadon. Mint a régi Schneider Mátyás, meg a régi Hyppolit. Na? Mit szóltok?" Lelkesek voltunk, és meg is hívtuk őt 2024 nyarára Kőszegre. Ez a meghívás örök meghívás marad már

– írják a posztban, ami teljes hosszában itt olvasható:

 

 

Utolsó színpadi meghajlásával emlékezett apósára, Benedek Miklósra Epres Panni

Benedek Miklós fiának özvegye is elköszönt a színésztől.