szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most találtak rá egy ártatlannak tűnő, 1962-es ügy dokumentumaira, amelyekből kiderült: Svájcban potenciális szovjet kémnek tartották az olaszok egyik legnagyobb színészét.

A szovjetek potenciális kémjének tartották a svájciak hatvanas években az olasz film egyik legnagyobb legendáját, a többek között Federico Fellini, Ettore Scola, Vittorio de Sica és Dino Risi filmjeiben is játszó, a velencei filmfesztivál életműdíjával is kitüntetett Alberto Sordit – derült ki egy korabeli dokumentumból, amelyet a svájci RSI talált meg.

A vád ugyanakkor finoman szólva sem állt erős lábakon: a színész 1962-ben akart megvenni egy birtokot a svájci Andermattban, Gotthard környéként. A helyi kanton engedélyezte is volna a vásárlást, az állam és hadsereg mégis meghiúsította a vásárlást. Sordi hiába adott be fellebbezést, a helyzet nem változott.

A most nyilvánosságra került dokumentumokból kiderül: mindennek az volt az oka, hogy Andermatt környékén rengeteg fontos katonai létesítmény volt, és úgy gondolták, egy külföldi nem kerülhet ilyen közel a katonai titkokhoz. Az RSI hozzáteszi: akkoriban lényegében minden külföldiben potenciális szovjet kémet láttak.