Akasztófán végezte a nikotinos sorozatgyilkos magyar asszony – Egy ötéves szomszéd kislányon próbálta ki, működik-e a halálos méreg

2023. dec 2. 8:03
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Feketén, gyümölcstermesztő nővérétől szerezte be a gyilkos szert a méregkeverő nő /  Fotó: Magyar Rendőr

Feketén, gyümölcstermesztő nővérétől szerezte be a gyilkos szert a méregkeverő nő / Fotó: Magyar Rendőr

Az arzénes nagyrévi asszonyok és Pipás Pista, vagyis Jancsó Piroska mellett nem sok női sorozatgyilkost jegyzett fel a magyar kriminalisztika történet. Ám volt egy fiatal nő, aki még 30 sem volt, amikor az akasztófán végezte. Az átlagosnál okosabb méregkeverőnek nem voltak gátlásai, hidegen és ridegen, szemrebbenés nélkül ölt meg nikotinnal mindenkit, aki az útjában volt.

Holhos Jánosné, vagy ahogyan szülőfalujában ismerték, Papp Bözsi 1935. január 28-án látta meg a napvilágot Penészleken. 1957-ben, 22 évesen ment férjhez Rostár Istvánhoz, aki annyira az alkohol rabja volt, hogy az esküvő napjára sem józanodott ki. Bár megígérte, szakít a borral, ez nem sikerült, ezért Bözsi elhatározta, megöli.

Csak utólag derült ki, több rejtélyes haláleset egy üveg nikotinhoz kapcsolódott

Csak utólag derült ki, több rejtélyes haláleset egy üveg nikotinhoz kapcsolódott

Hogy mivel? Méreggel, nikotinnal. Bár később azt hazudta, cigarettából áztatta ki a mérget, ehhez azonban vagy 25 doboz cigi kellett volna, és hét decit kellett volna meginni az áldozatoknak, hogy végezzen velük a szer. Kiderült, a csak speciális engedéllyel beszerezhető permetezőszert nővérétől kérte kölcsön, aki gyümölcsöse gondozásához tarthatott tanyáján a nikotinból.

A szörnyetegek köztünk élnek: erőszak, fojtogatás, mérgezés – A tíz legkegyetlenebb magyar sorozatgyilkos (18+)

A szörnyetegek köztünk élnek: erőszak, fojtogatás, mérgezés – A tíz legkegyetlenebb magyar sorozatgyilkos (18+)

Azt hazudta, patkány ellen kell a méreg. A korabeli újságok szerint kétdecis pálinkás üvegben tárolta a nikotint. Hogy tesztelje a hatását, szomszédja ötéves kislányának adott málnaszörpbe áztatva kétujjnyit. A gyerek azonnal rosszul lett, Holhosné kilökte az utcára, ott a kislány összeesett, meghalt. Az orvosok szerint a gyerek gyenge szervezete volt a halál oka, fel sem boncolták.

Holhosné elfogása után a nyomozóknak megmutatta a mérgezések történeteit

Holhosné elfogása után a nyomozóknak megmutatta a mérgezések történeteit

Bözsi a próbamérgezés után egy héttel mérgezett másodszor, ám nem a férjét, hanem régi haragosát, F. Jánosnét itatta meg nikotinnal. Békepálinkával érkezett, amit az áldozat azonnal meg is ivott, össze is esett, egy perc múlva meghalt. Bözsi sikoltozva kért segítséget, hogy a nő öngyilkos lett. Mivel az egyedül élő nő terhes volt, úgy vélték, magzatelhajtás miatt itta meg a mérget, a rendőrök így könyvelték el az ügyet, le is zárták.

Három hét múlva következett a férj, akivel az asszony elvitette magát vacsorázni, s hagyta, hogy az alkoholt is rendeljen. Amikor ura kiment a mosdóba, a poharába öntötte a mérget, a férfi az ital lehajtása után leszédült a székről, meghalt. Botrány lett az éttermi halálból, ám a boncolás szerint Rostár vérében olyan magas volt az alkohol-koncentráció, máját, gyomrát annyira tönkretette az ital, hogy alkoholmérgezésnek könyvelték el az esetet.

A penészleki asszony a világ női sorozatgyilkosainak ranglistájára is felkerült / Fotó: Magyar Rendőr

A penészleki asszony a világ női sorozatgyilkosainak ranglistájára is felkerült / Fotó: Magyar Rendőr

– Két év múlva házasodott újra, ám Holhos János hamar elmenekült a nőtől, a Dunántúlig futott, de csak az ottani rokonoknak mondta el, neje meg akarta mérgezni, a hír nem jutott vissza Borsodba – mondta a Vasárnapi Blikknek Fekete Jenő krimináltörténésznek készülő egyetemi hallgató. – A helyiek szerint Bözsi ledér volt, emiatt még a nővére is megorrolt rá. Persze a nő nem vitatkozott vele, átvitt neki egy kis üveg pálinkát. A végeredmény sejthető, Holhosné meg megörökölte a testvére házát.

Ha Holhosné nem váltja vissza az egyik gyilkosságnál használt üveget a faluja kis boltjában, talán soha nem derült ki a sorozatgyilkosság

Ha Holhosné nem váltja vissza az egyik gyilkosságnál használt üveget a faluja kis boltjában, talán soha nem derül ki a sorozatgyilkosság / Fotó: Magyar Rendőr

Talán soha nem bukik le, ha az egyik kétdecis üveget nem váltatja vissza a kis falu boltjában. Az üvegben azonban már másnap elvitte valaki, s mivel a boltos nem mosta ki, két ember is rosszul lett az italtól. A rendőrségre mentek, ott a helyszínelők az üveg falára ragadva annyi nikotint találtak, ami nyolc emberrel is végzett volna. A helyi körzeti megbízott egy nap alatt kiderítette, Bözsitől származik az üveg. Bevallotta a gyilkosságokat, áldozatait exhumálták, mindegyiküknél kimutatták a nikotin nyomát.

Dr. Lichy József  /Fotó: Pozsonyi Zita

Dr. Lichy József képviseli mostantól a családot /Fotó: Pozsonyi Zita

A bíróság halálra ítélte, ám Bözsi kegyelmi kérvényt nyújtott be, arra hivatkozva, hogy még nagyon fiatal, nyomorban élt, s ha dolgozna a börtönben, jóvá tehetné a bűneit, mert fél a haláltól. A kérelemnek nem adott helyt az Ítélőtanács, 1962 januárjában Miskolcon akasztották fel a nikotinos gyilkost.

Több mint fél évszázaddal később, 2016-ban Lichy József ügyvéd is foglalkozott Holhosné ügyével, perújítási kérelem benyújtását tervezte az ügyben. Az ismert jogász végül elállt a perújítás lehetőségétől, amit a sorozatgyilkos első áldozatának halálával indokolt. A kislány "bűne" csak az volt, hogy a szomszédban lakott, emiatt semmiképpen sem kaphatott kegyelmet a nikotinos gyilkos.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

sorozatgyilkos

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

nikotin Méreg Mérgezés sorzatgyilkos akasztófa halálos ítélet