Aczél György, azaz Appel Henrik rejtélyes élete – A lehallgatásokat kijátszotta, 1956-ot forradalomnak nevezte Kádár előtt

2023. dec 2. 7:45
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Aczél György, a kultúrpápa / Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Aczél György a kultúrpápa / Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

Kényes témáknál felemelt ujjával jelezte tárgyalópartnereinek Aczél György, hogy jobb, ha most inkább hallgatnak, mert lehallgatják őket – a színésznek készült, teljhatalmú kultúrpápa szűk körben még 1956-ot is forradalomként emlegette, amikor az hivatalosan évtizedekig ellenforradalom volt.

Megnyerő modorával, magabiztos kiállásával képes volt elnyerni a művészek bizalmát, rendkívüli kommunikációs képességeivel azt is el tudta hitetni velük, hogy egyszerűen nekik lesz jobb, ha megalkusznak a zsarnoki hatalommal. Ám a hatalom, legalábbis a kultúrában, maga Aczél György volt, aki 32 esztendeje, 1991. december 6-án halt meg. Befolyása, kiterjedt kapcsolati rendszere még hírhedt 1974-es leváltása után is megmaradt - amikor a "reformpolitika támogatójaként" Kádár kirakta a Központi Bizottságból (KB) -, s a teljesen súlytalan miniszterelnök-helyettesi pozíció székéből ő dönthetett a Kossuth-díjakról.

Itt még jó barátságban - bal szélen Aczél György, mellette Kádár / Fotó: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Itt még jó barátságban - bal szélen Aczél György, mellette Kádár / Fotó: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Kádár és Aczél viszonya az áthelyezés után meglehetősen hűvössé vált, noha évekig együtt jártak vadászni a budai hegyekbe, Aczél lelkes trófeagyűjtő volt. A 60-as években még jellemző „összejárások”, közös sakkpartik hirtelen véget értek.

Besúgók jelentettek róla: egyetlen dal miatt kerülhetett tiltólistára Máté Péter

Besúgók jelentettek róla: egyetlen dal miatt kerülhetett tiltólistára Máté Péter

A kultúrpolitikus sokáig azt is megengedte magának, hogy a központi ideológiával szemben 1956-ot szűk körben, Kádár előtt is forradalomnak nevezze. A szovjetek nem is kedvelték Aczélt, de a pártfőtitkár a jobbkezének tartotta, őt küldte el Krasznodarba – Moszkvától 1500 kilométerre –, hallgassa ki a száműzetését töltő, egyébként luxusban élő Rákosi Mátyást. „Az is felelet, ha nem felel” – vonta meg a vállát Aczél, aki aztán nyolc órán át faggatta a volt kommunista vezért. Egyszer ki is nevette, amikor a magát olvasottnak beállító Rákosi tévesen idézett Shakespeare Julius Caesarjából, majd váratlanul leordította, amikor Kádár szerepét hozta szóba a koncepciós perekben.

Szeretett művészek között forogni - Major Tamás színművész, rendező, Németh László író és Aczél György kultúrpolitikus 1966-ban a Kossuth Klubban / Fotó: Fortepan/Németh László Társaság

Szeretett művészek között forogni - Major Tamás színművész, rendező, Németh László író és Aczél György kultúrpolitikus 1966-ban a Kossuth Klubban / Fotó: Fortepan/Németh László Társaság

Aczél mindig is erősen gyanította, hogy poloska van az irodájában. Gyakori trükkje volt, hogy a hozzá tárgyalásra érkezőket hirtelen leintse: felemelt ujjával mutatta, hogy az illető inkább hallgasson el, s kivitte az irodájából a folyosóra, ott beszéljenek. Egyszer Jancsó Miklós is így járt, de máskor a parlamentben, nyilvánosan is így tett.

Mivel színésznek készült - ifjúként önálló előadói esteket is tartott -, Aczél szeretett fürdőzni a szerepben, mintha ő is egy lenne a művészek közül, barátjának tudhatta Radnóti Miklóst, Vas Istvánt, Bálint Györgyöt, Mérei Ferencet. De még a befutott alkotókkal is azt éreztette, hogy megjelenésük csakis tőle függ, megbecsültségük mulandó, s a három T jegyében - „támogatott, tűrt, tiltott” - ezt a hatalmát a legkisebb ügyekre kiterjesztette. Madách Imre Az ember tragédiája című művét az egyik színházi előadásban úgy rendeztette át, hogy a falanszterjelenet a burzsoázia ellen szóljon, ne a kommunizmust kritizálják benne. Ingmar Bergman filmjét, a Suttogások, sikolyokat Aczél György levetette a műsorról, mert a felesége rosszul lett az egyik naturális jelenettől.

Kiváltság volt vele vadászni – Kitűnő és szerény vadász volt Kádár János, aki nem gyűjtött trófeákat

Kiváltság volt vele vadászni – Kitűnő és szerény vadász volt Kádár János, aki nem gyűjtött trófeákat

Teljhatalmú kultúrpolitikusként Aczél sosem kérkedett azzal - igaz, senki nem is felejtette el neki soha -, hogy a német megszállás és a nyilas uralom alatt több száz zsidót mentett meg. Egyedüli zsidó származású személy volt a kom­munista párt legfelsőbb vezetőségé­nek 13 tagja közül. Aczél életének egyik megrázó élménye volt, mikor 1989-ben Izraelben a Tel Aviv-i Diaspora Múzeum bejáratánál újra találkozott egy 60 éve nem látott barátjával, akivel együtt nőtt fel az árvaházban. Az 1917-ben született Aczél ugyanis, miután fiatalon elveszítette mészárosként dolgozó édesapját, árvaházba került, mert nem jött ki gépírónő anyjának új férjével és inkább az utcán tengődve csavargott. Eredeti neve Appel Henrik volt, majdnem húszéves volt, mikor vezetéknevét megváltoztatta.

Élete utolsó éveiben Kádárról készült könyvet írni, de ez csak vázlat maradt, betegsége miatt nem tudta befejezni. Az MSZMP 1989. október 7-i megszűnésével visszavonult a politikától és Bécsbe költözött, ahol gyógykezelésre járt - elegáns lakása volt a belvárosban, és azt mondogatta, nagyobb biztonságban van ott, mint Budapesten.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Kádár János

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Aczél György MSZMP Kádár János