Külföld

Tajvani választás - Kína bírálta a Lajnak gratuláló külföldi kormányokat

A kínai külügyminisztérium vasárnap bírálta a tajvani elnökválasztás győztesének gratuláló országokat, köztük az Egyesült Államokat, melyet felszólított: tartsa magát az "egy Kína" elvéhez.

2024.01.14 17:53MTI

A tárca kitért Antony Blinken amerikai külügyminiszter Laj Csing-tönek küldött gratulációjára - melyben Blinken közölte, hogy Washington örömmel várja a Tajvannal való nem hivatalos kapcsolatainak továbbfejlesztését - és "a tajvani szeparatista erők felé leadott súlyosan helytelen jelzésként" értékelte azt. A pekingi külügyminisztérium kiemelte, hogy Blinken közleménye ellentétes az amerikai kormány saját politikai elkötelezettségével, mely szerint csak kulturális, kereskedelmi és egyéb nem hivatalos kapcsolatokat tart fenn a szigettel.

"Kína mindig is határozottan ellenezte az Egyesült Államok és Tajvan közötti hivatalos kapcsolatok bármilyen formáját, és határozottan ellenzi, hogy az Egyesült Államok bármilyen formában és bármilyen ürüggyel beavatkozzon Tajvan ügyeibe" - áll a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában.

A londoni kínai nagykövetség szombaton hivatalos WeChat-fiókján közzétett közleményében elítélte David Cameron brit külügyminisztert is, miután ő közleményben gratulált Lajnak és pártjának.

"Felszólítjuk az Egyesült Királyságot, ismerje el azt az álláspontot, hogy Tajvan Kína tartománya, óvatosan kezelje a Tajvannal kapcsolatos ügyeket az +egy Kína+ elvének megfelelően, és hagyjon fel minden olyan nyilatkozattal, amelyben beleavatkoznak Kína belügyeibe" - olvasható a követség oldalán.

Kína tokiói nagykövetsége szintén tiltakozott a szigetország kormányánál, miután Kamikava Jóko japán külügyminiszter szintén gratulált Lajnak a győzelemhez, "rendkívül fontos partnernek és barátnak" nevezve Tajvant, hozzátéve, hogy a munkakapcsolat Tajpejjel "nem kormányzati alapon" működik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.