Velencétől Baliig új díjakat vetnek ki a túl sok turista megfékezésére

Egyedül utazni utazó solo traveller Barcelona tapas bár étterem terasz
Az éttermek a csoportokat részesítik előnyben az egyedül utazókkal szemben
Vágólapra másolva!
Manapság egyre több hír jelenik meg a túl sok turista negatív hatásairól, azaz a túlturizmusról. Több népszerű úti cél is idegenforgalmi adóval próbálja visszaszorítani a látogatók özönét. Idén is újabb helyszínek csatlakoznak ehhez a listához, így ezekbe már biztosan drágulni fog az utazás.
Vágólapra másolva!

Milyen intézkedéseket vezettek be a túl sok turista ellen?

A túl sok turistával az egyik probléma, hogy az ingatlantulajdonosok inkább az üdülőknek adják ki lakásaikat, így a helyi lakosok számára az ingatlanok megfizethetetlenné válnak. További gond a túlturizmussal, hogy a hatóságok nehezen kezelik a turisták által hátrahagyott szemetet, a környezetszennyezés pedig hozzájárul az éghajlati válsághoz.

A helyi hatóságok számára az egyik eszköz ez ellen az idegenforgalmi adó kivetése: ezek olyan díjak, amelyeket a látogatóknak fizetniük kell a szokásos költségeken felül, mint például a szállás és az étkezés.

Ez persze nem új koncepció.

Ha valaki külföldre utazott, valószínűleg eddig is sok helyen fizetett már idegenforgalmi adót, még ha nem is vette észre, hiszen beépítették a repülőjegy vagy a szálloda árába.

Mely országok vezetnek be intézkedéseket a túl sok turista ellen?

Az Euronews összegyűjtötte azokat a helyeket, ahol 2023-ban és 20024-ben vezették be az idegenforgalmi adót.

Barcelona 2024-ben is emeli az idegenforgalmi adót

Barcelonában 2022-ben jelentették be, hogy a következő két évben emelik a barcelonai idegenforgalmi adót. 2012 óta a katalán fővárosba látogatóknak mind a regionális idegenforgalmi adót, mind a városra kiterjedő pótdíjat fizetniük kell. 2023. április 1-jén a városi hatóságok 2,75 euróra emelték az önkormányzati díjat. A második emelés 2024. április 1-jén történik, amikor a díj 3,25 euróra emelkedik. Az adó a hivatalos turistaszálláson megszálló látogatókra vonatkozik.

Barcelonában is gondot okoz a túl sok turista Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Tanya Keisha/Shutterstock. No use without permission./Tanya Keisha

A tanács tájékoztatása szerint a bevételt a város infrastruktúrájának finanszírozására fordítják, beleértve az utak, a buszjáratok és a mozgólépcsők fejlesztését.

Valencia 2024-ben idegenforgalmi adót vet ki

Valencia idegenforgalmi adót vezet be a régió minden típusú szálláshelyén megszálló utazók számára, beleértve a szállodákat, hosteleket, apartmanokat és kempingeket. Az előírás 2024-ben lép életbe, bár pontos dátumot még nem közöltek. A látogatóknak éjszakánként 50 cent és 2 euró közötti összeget kell fizetniük a választott szállástól függően, legfeljebb hét éjszakára.

A tengerjáró hajók utasai napi 1,50 eurót fognak fizetni.

A hatóságok szerint a díj a régió idegenforgalmi ágazatának fenntartható fejlődését szolgálja. A bevételt arra is fordítják, hogy megfizethetőbb lakhatást biztosítsanak a helyiek számára a turisztikai gócpontokon.

A portugáliai Olhão 2023-ban turisztikai illetéket vezetett be

Olhão, a turisták körében népszerű portugál város április és október között éjszakánként 2 eurót kezdett fizettetni a látogatókkal. Az adó november és március között is megmarad, de 1 euróra csökken. A plusz díj 16 éven aluli gyermekekre nem vonatkozik, és legfeljebb öt éjszaka – tehát legfeljebb 10 euró – lesz utazásonként.

Olhao évszaktól függő idegenforgalmi díjat vezet be Forrás: robertharding via AFP/Alexandre Rotenberg/Alexandre Rotenberg

A helyi hatóságok szerint a díjat arra használják fel, hogy minimalizálják a turizmus hatását az Algarve régióban található városára, beleértve a tisztaság és a biztonság javítását. Algarve 16 települése közül kettő már kivetett idegenforgalmi adót: Faro (1,5 euró éjszakánként legfeljebb hét éjszakára március és október között) és Vila Real de Santo António (napi 1 euró hét napig).

Bali: 2024 februárjában bevezetik az idegenforgalmi adót

Az istenek földjeként ismert Bali strandjaival és kultúrájával a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. A turizmus azonban problémákat is jelent, és Bali azt reméli, hogy ezek egy részét megoldja egy új adóval. 2024. február 14-től a nemzetközi és belföldi érkezőknek 150 000 IDR (8,80 euró) díjat kell fizetniük a Ngurah Rai nemzetközi repülőtér speciális standjain.

A hatóságok azt ígérték, hogy a folyamat kevesebb mint 30 másodpercig tart.

Azt mondták, a bevételt olyan projektekre fordítják, amelyek „megőrzik a környezetet, a természetet és a kultúrát, valamint javítják a minőséget" Baliban.

Thaiföld idegenforgalmi díjat vezet be 2024-ben?

Még 2022-ben az a hír járta, hogy 2023 júniusában bevezetik az idegenforgalmi adót. Ez nem történt meg, aztán a következő októberi határidő sem teljesült, és 2024-re sincsenek megerősített tervek. Az első hírek 300 bahtos (8 euró) adóról szóltak, de állítólag a légitársaságok megtámadták a bevezetését.

Thaiföldön is bevezethetik idén a turisztikai adót Forrás: Shutterstock/ tomgigabite

2022-ben a thaiföldi turisztikai hatóság kormányzója azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a díj egy része „a turistákról gondoskodik", mivel az egészségbiztosítás néha nem fedezte az ellátásukat. Ezenkívül segít finanszírozni a turisztikai látványosságok, például a bangkoki Grand Palace további fejlesztéseit.

Velence idegenforgalmi adója: mikor kell fizetni a a belépéshez 2024-ben?

Velence idegenforgalmi adójának bevezetéséről sok vita folyt, és emiatt sokat csúszott . A túlturizmus ebben a városban okozza az egyik legnagyobb gondot, ami miatt a helyiek kiszorulnak a belváros szűk és zsúfolt utcáiból.

Most megerősítették, hogy a lagúnaváros 2024 egy részében belépési díjat fog fizettetni.

A látogatóknak 5 eurós belépési díjat kell fizetniük a csúcshétvégéken és más napokon április és július közepe között – összesen 29 napig. Az egynapos kirándulás díja csúcsidőben (8.30-16.00) lesz érvényben, vagyis azoknak a látogatóknak, akik vacsorázni vagy koncertre jönnek Velencébe, nem kell fizetniük.

Velence is megszenvedi a túlturizmust Forrás: Shutterstock/ givaga

A belépődíj célja a tömeg csökkentése, a hosszabb látogatások ösztönzése és a lakók életminőségének javítása. A díjakból befolyt összeget a város lakosságát segítő szolgáltatásokra fordítják, mint például karbantartás, takarítás, megélhetési költségek csökkentése.