A kevesebb nővér miatt akadozik a betegellátás a kórházakban

2024. jan 17. 7:49
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Januárjától csak kivételes esetben alkalmazhatnak bérnővéreket a kórházban / Illusztráció: MTI Fotó: Kovács Tamás

Januárjától csak kivételes esetben alkalmazhatnak bérnővéreket a kórházban / Illusztráció: MTI Fotó: Kovács Tamás

2024 januárjától csak kivételes esetben alkalmazhatnak bérnővéreket a kórházban. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta, hogy ez most okozhat fennakadásokat.

Még 2022 végén jelent meg az a jogszabály, miszerint idén januártól a kórházakban már csak alkalmazotti jogviszonnyal lehet foglalkoztatni egészségügyi szakdolgozókat, munkaerő-kölcsönzéssel vagy egyéni közreműködői szerződések útján csak kivételes esetekben van 2024-től erre az intézményeknek lehetősége – emlékeztetett az Index. Mint írják a rendelet értelmében „ha az ellátási érdek megkívánja, az intézménynek a bérnővérek foglalkoztatására heti 12 órában van lehetősége az irányító kórház, illetve az OKFŐ engedélyével”.

(A legfrissebb hírek itt)

Soós Adrianna szerint a betegek és az intézmény számára is előnyösebb, ha állandó dolgozókkal tudnak tervezni. Hozzátette, hogy ez korábban is sok feszültséget okozott az alkalmazásban álló és a heti 1-2 alkalommal bedolgozó nővérek között, ugyanis amíg a betegellátás felelőssége az előbbit terheli, az utóbbi vállalkozóként magasabb óradíjat kapott kézhez vállalkozóként.

„Ugyanakkor sok nyugdíjas visszadolgozott így a rendszerbe, akiknek januártól már csak a nyugdíj szüneteltetésével van erre lehetősége. Vannak olyanok is, akik szabadnapjukon vállaltak számlázva kórházi munkát” – ismertette a FESZ vezetője és megjegyezte, hogy kollégáik többsége így is túlterhelt havi 174 munkaóra helyett nagy részük 240 órát teljesítenek. „Sokak számára a kötetlenebb foglalkoztatási forma vonzóbb volt” – mondta.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

egészségügyi dolgozók

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

A Blikk videói között megtalálható minden, ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

KÓRHÁZ nővér fennakadás