Fontos tárgyalásokon vett részt a magyar delegáció Nigerben és Csádban

Vágólapra másolva!
Magyarország képviseletében január 11-én, már a kora reggeli órákban megérkezett az ország fővárosába, Niamey-be Azbej Tristan államtikár és Máthé László Eduárd miniszteri biztos, akik az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemről mentek tárgyalni Nigerbe. Ezt követően másnap azonnal Csádba repültek, ahol többek között az ország külügyminisztere fogadta őket audiencián. Ezekről a napokról a magyar delegáció mellett a helyi sajtó is azonnali tájékoztatást adott.   
Vágólapra másolva!

A Metropol írta meg, hogy a nigeri belpolitikai helyzet meglehetősen nehéz ahol Európa számára a tömeges migrációt illetően meglehetőségen nyugtalanítóan alakulnak az események.

Mint ismert, a nyugat-afrikai országot tavaly nyáron egy erőszakos puccs rázta meg, aminek következtében Tiani tábornok vette át a hatalmat. Az új vezetés szinte azonnal határon kívül helyezte a migránscsempészet elleni törvényt, ami addig erős gátja volt az Afrikából induló migráció elszabadulásának.

Ezzel pedig akkora migrációs hullám szakadhat Európára, ami talán még a 2015-ösnél is nagyobb méretű lehet. A jogszabály alapján addig súlyosan büntette a migráció céljából való illegális határátlépést.

Szakértők szerint ez előrevetít egy szubszaharai Afrikából érkező migrációs hullámot. A döntéssel pedig Niger felrúgta az Európai Unióval kötött nyolcéves biztonsági együttműködést, aminek keretein belül Brüsszel több mint egymilliárd eurót folyósított az afrikai országnak az illegális migráció megfékezésére.

Emiatt január 11-én, múlthét csütörtökön Nigerbe utazott tárgyalni az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelemről Azbej Tristan államtitkár és Máthé László Eduárd miniszteri biztos.

- írta Facebook-oldalán Azbej Tristan, amikor beszámolt a látogatásról.

Az About Hungary oldala közölte, az Európa irányába irányuló illegális migrációs nyomás az elmúlt időszakban tovább növekedett mely súlyos kockázatot jelent az Európai Unió, illetve ezáltal Magyarország biztonságára is.

Magyarország emiatt párbeszédet kezdeményezett az illetékes nigeri hatóságokkal annak érdekében, hogy "megértsük a jelenlegi nigeri kormányzat álláspontját és gondolkodását".

- írja az oldal.

Hozzátették, céljuk megérteni, hogy miként tud a helyben segítés elve alapján Magyarország ebben a kérdésben együttműködni az érintett partnerekkel.

Máthé László Eduárd, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Száhel-övezetért felelős különmegbízottja, miniszteri biztos úgy fogalmazott: az EU államai közül elsőként Magyarország kezdett tárgyalásokat Nigerrel a Száhel-övezetet és hazánkat terhelő legsúlyosabb kihívásokról: az illegális migrációról és a terrorizmusról.

- írta.

Ennek érdekében audiencián vehetett részt a nigeri külügyminisztérium miniszterével, Bakary Yaou Sangaré-vel, melyen a két delegáció számos kérdést sikerült megvitatnia. A találkozón ilyen téma volt többek között az aktuális politikai helyzet, a Száhel-övezet biztonsági helyzete, a migráció állapota, továbbá Niger és Magyarország, valamint Niger és az Európai Unió közötti kétoldalú együttműködése - tekintettel a 2024. év második felében esedékes magyar EU-elnökségre.

A megbeszélések végén a két fél megállapodott a Niger és Magyarország közötti párbeszéd folytatásában és elmélyítésében.

Január 12-én, másnap Máthé László Eduárd és Azbej Tristan repülőútja Csádba vezetett, egészen pontosan a fővárosba, N'Djamena-ba vezetett.

A miniszteri biztos angol nyelven jelentkezett be, ahol beszámolt arról, hogy Mahamat Saleh Annadif külügyminiszter audiencián fogadta őket. A megbeszélés középpontjában a két állam közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés megerősítésének lehetőségei álltak, illetve megvizsgálták az együttműködés olyan lehetséges területeit, mint például a mezőgazdaság, az energia, az infrastruktúra és a turizmus -írta meg a tchadactu.com.

Máthé László Eduárd reményeit fejezte ki, hogy hamarosan Budapesten is fogadhatják a csádi külügyminisztert.

A fontos találkozó létrejöttéről Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára is beszámolt az X (korábban Twitter) oldalán.

Ezen tárgyaláson kívül még további egyeztetés is megtörtént a két ország között: Dago Yacoub, a csádi védelmi miniszter, a fegyveres erők, veteránok és háborús áldozatok minisztere a csádi-magyar kétoldalú együttműködés keretében meghallgatta a magas rangú magyar katonai delegációt is. Itt megállapodtak arról, hogy a két állam között már eddig is meglévő "képzési, fegyverkezési és tapasztalatcsere keretrendszer része", melyet a jövőben is fejleszteni kívánják.