szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bodrogi Gyulához érkezett egy meglepő kérés harminc éve, amikor a Vidám Színpad igazgatója volt.

Galkó Balázs színész a rossz anyagi helyzete miatt több különböző állásra is jelentkezett az utóbbi időben, kutyasétáltatástól a színházi portásig. Utóbbira a pályázatát konkrétan a Radnóti Színházba adta be, de nem nyerte el a pozíciót.

Mint kollégája, Straub Dezső a Facebookon írja, nem példa nélkül áll ez az eset a színháztörténetben. A régi Vidám Színpadon, Bodrogi Gyula igazgatása alatt történt, hogy megüresedett egy portási állás.

„A színház éppen nem volt túl fényes helyzetben, Gyuszi maximum 40.000 Ft-ot tudott fizetni ezért a munkáért. (Ez már akkor sem volt eget rengető havi fizetés!) Nem nagyon akadt boldog jelentkező. Egy este az előadás szünetében betotyogott egy idős bácsi, aki odaállt Bodrogi elé: ’Igazgató úr! A portási állás… Szívesen elvállalnám!’ Gyuszi elmosolyodott. ’Hát kedves bátyám, a színháznak nincs rá sok pénze…’ – mondta Bodrogi. ’Van ilyen’ - válaszolta a kisöreg. Aztán igazgatónk tovább érdeklődött: ’Aktív korában mivel tetszett foglalkozni?’ ’Színházigazgató voltam” – felelte a vendég. Bodrogi lassan felállt. ’Kiket tetszett igazgatni?’ ’Jávor Pált, Tolnai Klárit...’ A mondat nem lett befejezve. ’Sajnos csak százezer forintot tudok adni’ – közölte vigyázzállásban Bodrogi!

’Százezer???’ – néztem rá döbbenten. ’Miből Gyuszi?’ Halkan odasúgta: ’Ha kell, az enyémből!’

Karcsi bácsi – ha jól emlékszem a nevére - közel egy évig őrizhette még a Vidám Színpad művészbejáróját. Egyenesen szeretett munkahelyéből, a színházból költözött a mennybéli társulathoz. Igazgatónak? Vagy portásnak? Azt hiszem, mindegy…” – írja Starub Dezső.

Megjegyzi, akkoriban sok teátrum akarta átcsalogatni őt Bodrogitól. De őt onnan, tőle, soha, senki nem tudta (volna) elcsábítani!

„Idén lesz 90 éves ez az EMBER! Az örök példakép: BODROGI GYULA! Színészek, portások! Szeressétek úgy, ahogyan én! Mert nagyon megérdemli!”