szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó szerint a stábtagok még mindig várnak a pénzükre.

3,7 milliárd forintot tesz ki a Batu kán hadjáratát elmesélő, 1242 A Nyugat kapujában című film tervezett költségvetése, amelyet bőkezűen támogatott az állam: a Nemzeti Filmintézet 8,4 millió forintot adott forgatókönyv-fejlesztésre, 44,9 millió forintot pedig gyártás-előkészítésre. A gigaprodukció még 2022-ben is kapott 2,5 milliárd forintot.

Az Átlátszó azonban – amely már korábban is beszámolt arról, hogy az alvállalkozók nem kapták meg a pénzüket – most arról ír, hogy a filmet készítő Nyugat Kapujában Kft. ellen 2023 novemberében és decemberében három végrehajtás is indult. Közülük egyet lezártak, kettő a céginformációs adatbázis szerint még mindig folyamatban van.

A lap szerint a stábtagok között még mindig vannak, akik várnak a pénzükre.

A film forgatása tavaly februárban fejeződött be, jelenleg az utómunkák zajlanak. A bemutatót idén májusra tervezik, a napokban közzétették az első előzetest.

A tatárjárás időszakában játszódó magyar-angol-mongol koprodukcióban készülő filmet Soós Péter rendezte. A főbb szerepeket Ray Stevenson, Eric Roberts, Michael Ironside és David Schofield alakítja, de játszik benne más magyar színészek mellett László Zsolt és Stohl András is.