szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A MOK úgy tudja, van olyan megye, ahol összesen két háziorvos vállalta az ügyeletben való részvételt.

A Magyar Orvosi Kamara becslései szerint több mint ezer olyan háziorvos van, aki nem vesz részt az ügyeleti ellátásban – mondta a Népszavának Keczéry Attila, MOK-titkár. Pontos számaik azért nincsenek, mert semmilyen erre vonatkozó adatot nem kapnak az Országos Mentőszolgálattól. A szervezet Háziorvosi Csoportjának vezetője szerint abból juthatnak hozzávetőleges adathoz, hogy hányan fordulnak az ügyelettel kapcsolatos jogi problémákkal az ezzel foglalkozó kamarai ügyvédhez, illetve személyesen a köztestület szakmai csoportjához kérésékkel, jelzésekkel. Ők viszont egyre többen vannak.

A MOK szerint vannak olyan megyék, ahol nagyon sokan nem írtak alá. Adataik szerint például a rendszerhez múlt év decemberében csatlakozó Vas megyében összesen két háziorvos vállalta az ügyeletben való részvételt, Pest megyében pedig az elmúlt napokig senki sem írta alá az OMSZ által ajánlott szerződést – mondta Keczéry.

Nem csoda, hogy egyre gyakoribb a nyomásgyakorlás. A laphoz eljutott egy levél, melyben az érdi háziorvosokat azzal fenyegeti az OMSZ helyi telepének munkatársa, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe lesznek vezényelhetők. Továbbá azt is kilátásba helyezi, hogy a feladatot negligálókat összeírják és a névsorukat „leadják.”

Máshol azzal próbálják rávenni az ügyeletre a háziorvosokat, hogy akár ötmillió forintos pénzbírságot kaphatnak, vagy azzal, elvesztik a praxisaikat, ha sokat makacskodnak.

Az OMSZ a 444-nek küldött levélben reagált a vádakra. Ebben lényegében nem cáfoltak, hanem azt írták, a háziorvosi ügyeletekben számítanak a háziorvosok részvételére, hiszen a betegek igényt tartanak a tőlük kapott ellátásra.

„Sok háziorvos vonakodik havonta maximum két alkalommal, délután vagy délelőtt, ráadásul plusz díjazásért ügyeletet vállalni, holott a tapasztalatok szerint az ügyeletbe óránként átlagosan egy-két beteg érkezik, rendszerint enyhe tünetekkel, így ellátásuk nem igényel extrém erőfeszítést a háziorvostól, aki ezért 9-11 ezer Ft/óra díjazásban is részesül” – tették hozzá.

Arról, hogy Pest megyében még senki sem írta alá az OMSZ által ajánlott szerződést, azt írták: „szembetűnő, hogy a háziorvosok ellenérzéseit sokan egyéni, vagy politikai érdektől hajtva táplálják és kihasználják, rombolva ezzel a lakossági bizalmat is”.

(Címlapképünk illusztráció.)