szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Jelentem, az operai sztrájkveszély elmúlt, a »légiriadót« bölcsen lefújták” – közölte a Magyar Állami Operaház főigazgatója néhány órával azelőtt, hogy a tervezett munkabeszüntetés elkezdődött volna.

Úgy látszik, az utolsó pillanatban meg tudtak egyezni egymással az operai szakszervezetek és a munkáltató, vagyis Ókovács Szilveszter, így elmarad az operaházi dolgozók december elsején este hat órától esedékes sztrájkja.

A főigazgató az Operaház Facebook-oldalán azt írta, köszöni a belátást a kollégáknak, amiért „légiriadót lefújták”. A napokban 14 órát tárgyaltak, érveltek és egyeztettek, a „létező problémákat” pedig megpróbálják jövőre megoldani.

 

A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, valamint az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete november első felében adta közzé sztrájkfelhívásukat, közleményük szerint „Ókovács Szilveszter a jelenleg is folyó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseiket nem hajlandó teljesíteni, sem az egyeztető tárgyalásokon részt venni”. A sztrájkfelhívás után külön is emlékeztették Ókovácsot, hogy szerintük jogsértően, önkényesen vontak el tőlük munkabért, és továbbra is gond van a dolgozók munkarendjével. Továbbá kérték: a főigazgató azonnal intézkedjen a jogellenes munkáltatás megszüntetéséről.

Az intézményvezető ugyanakkor arcpirítónak nevezte a követeléseket. Úgy fogalmazott: „összesen 70%-os (!) azonnali béremelési követeléssel folyamatos sztrájkot hirdetett két külsős, nyugdíjas szakszervezeti elnökünk”. Hozzátette, hogy „1 milliárd forint körüli bevétellel játszanak azok, akik pillanatok alatt le tudják bontani” az Operaház presztízsét a tervezett munkabeszüntetéssel. Már november közepén azt jósolta, hogy a szakszervezetisek „13 éve nem tudnak eredményes sztrájkot összehozni, és ez most is így lesz”.

 

Sztrájkba kezdhetnek az operaházi dolgozók, Ókovács arcpirítónak nevezte a követeléseiket

A két szakszervezet december elsejével hirdetett sztrájkot. A főigazgató azt jósolja, hogy „13 éve nem tudnak eredményes sztrájkot összehozni, és ez most is így lesz".