szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy komoly meghibásodás miatt a Peregrine leszállóegységnek esélye sem lett volna sikerrel landolni a Holdon, így azt visszairányították a Föld légkörébe, ahol a szonda elégett. Rajta volt Weöres Sándor verse is.

Az előző héten útnak indított Peregrine One meghajtórendszerével probléma akadt, ami miatt a szondának nem volt esélye arra, hogy sikeres landolást hajtson végre a Hold felszínén, amely egyébként a küldetése lett volna. Így az eszköz inkább azt a parancsot kapta, hogy semmisítse meg önmagát. A leszállóegységet a gyártó Astrobotic a Föld légkörébe irányította, hogy ott elégjen a szonda – írja a BBC.

Ez meg is történt, az ausztráliai Canberrában lévő nyomkövető állomás adatai szerint, csütörtök este 20:59-kor a szonda már nem adott jelet.

Az eseménynek magyar vonatkozása is van. Mint ahogy arról korábban a Qubit írt, egy magyarok által készített tárgy is volt a magáncég által épített szondán, amely rakományokkal, a többi között NASA-műszerekkel indult a Hold felé. Ám cipelte a magyar Puli Space Technologies cég Téridő Plakettjét is, a Memory of Mankindot. Ez egy magyar zászlóval ellátott alumínium tábla, amelyre magánemberek és hazai cégek vésethettek jegyzeteket, amelyek aztán egy mikrofilmhez hasonlóan olvashatók le róla.

A projekt kapcsán a Puli azt írta, hogy a plakett egy kulturális és társadalmi lenyomat arról, hogy „mit tartunk fontosnak 2020-as évek elején, mit tartunk megőrzendőnek a halhatatlanság számára”. A „több tízezer évig is olvasható” szövegek egyike Bay Zoltán fizikusnak állít emléket, egy másik bevésett jegyzet pedig Weöres Sándor a Szembe-fordított tükrök című verse volt.