Ez az öt legjobb kirándulóhely a téli időben Buduapest környékén

Vasas szakadék
Vágólapra másolva!
Noha a meteorológusok szerint a következő napokban sem várható javulás a következő napokban, ilyenkor sem szabad otthon maradni. Vagy legalábbis nem érdemes, hiszen ilyenkor is rengeteg olyan hely van Budapest környékén, ahová érdemes elmenni. A listánk persze nagyon is szubjektív, mi ezt az öt helyet javasoljuk, ha kimozdulna a hétvégén, és a plázák, vagy mozik helyett a szabadba menne.
Vágólapra másolva!

Teve-szikla, Pilisborosjenő

A Teve-szikla Pilisborosjenő északnyugati határában, a Nagy-Kevély lábánál van. Budapest belvárosától 18 kilométerre van, autóval fél óra alatt megközelíthető, de tömegközlekedéssel is egy órán belül elérhető, a 840-es busszal, ami az Árpád-hídtól indul.

A Teve-szikla Forrás: https://parkerdo.hu/parkerdo/fuss-az-erdesz-szemevel-2/

A szikla egy bizonyos szögből nézve egy tevére emlékeztet, innen kapta a nevet. Ráadásul a sziklára fel is lehet mászni.

A Teve-szikla melletti egykori bánya falán jól tanulmányozhatók a különböző földtörténeti korokban egymásra települt kőzetek, tehát azoknak kifejezetten akik a geológia szerelmesei.

Vasas-szakadék, Szentendre

A Vasas-szakadék Szentendre és Pomáz között van, Budapest belvárosától 30 kilométerre van. Egyetlen hátránya, hogy tömegközlekedéssel szinte lehetetlen megközelíteni.

Forrás: Losonci Edina

Ezt a helyet inkább a rutinosabb kirándulóknak ajáljuk, főleg a mostani időjárásban, amikor a talaj csúszósabb, a 10 méteres sziklafalak közé zárt szűk, sötét szurdok. A panoráma viszont mindenért kárpótolja azt, aki vállalja, hogy elmegy ide, és megküzd az elemekkel.

Erzsébet-kilátó, Budapest

A János-hegy mindenig is a a budapestiek egyik kedvenc kirándulóhelye volt. Évszaktól függetlenül. nem véletlenül, hiszen a remek levegő mellett, valóban egyedüálló a panoráma. Innen belátni a teljes fővárost.

Maga az Erzsébet-kilátó 1910-ben épült meg.

Azóta, gyakorlatilag nincs olyan hétvége, amikor ne lepnék el a kirándulni vágyók.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A fentebb említetteken túl mindez azért sem meglepő, mert a belvárosból nagyon könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel is.

Apáthy-szikla

Az Apáthy-szikla Budapest egyik legjelentősebb természeti értéke, egyúttal a város talán legmarkánsabb dolomitképződménye is. A védett terület eredetileg geológiai értékei miatt lett védett.

Természetvédelmi szempontból az állatfajok közül elsősorban a rovarok képviselnek jelentős értéket.

Fotó / Mediaworks

Autóval 20 percre van a belvárostól, de több busszal, így az 5-össel, 11-sel, és a 107-sel is el lehet oda jutni.

Jegenye-völgyi-vízesés

Akár babakocsival is könnyen bejárható, és viszonylag kis távolságon belül rengeteg izgalmas látnivalót kínál. Van itt csörgedező patak, vízesés, megmászható szikla, piknikezésre alkalmas rét, várrom és kilátópontot. A hely valóban ideális túracélpont családi kirándulásokhoz.

Forrás: Szenti Tamás / Wikipédia

Autóval 40 perc alatt megközelíthető, de tömegközlekedéssel is kevesebb, mint egy óra el lehet ide jutni.