szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Barbara Nowacká szerint néhány éven belül a középiskolákra is kiterjesztik a tilalmat.

Betiltotta a házi feladatokat a lengyel oktatási miniszter az általános iskolákban, írja a ma7.sk. Barbara Nowacká szerint a gyerekeknek az iskola után pihenni kell, nem feladatokat megoldani.

A portál szerint a rendelkezés áprilistól lép érvénybe a lengyel iskolákban. A miniszter úgy nyilatkozott a hétvégén egy oktatásról szóló vitaműsorban, biztos benne, hogy néhány év múlva a tilalmat a középiskolákra is kiterjeszthetik. Nowacká már karácsony előtt felszólította a pedagógusokat, hogy ne adjanak házi feladatot a gyerekeknek, mert a szabadidő, az ünnepnapok és a hétvégék a pihenésre vannak.

A miniszter más változásokat is bejelentett, márciustól emelik a pedagógusbéreket, az év elejétől visszamenőlegesen. Nowacká amiatt, hogy csak tavasszal esedékes a béremelés Andrzej Duda lengyel elnököt teszi felelőssé, mert többször nem értett egyet Tusk új liberális kormányának döntéseivel. A kormányprogram szerint 30 százalékos béremelést hajtanának végre, de ez nem a miniszter hatásköre, ahhoz hatályba kell lépnie a költségvetési törvénynek.

Ez a törvényhozási procedúra végén január 29-én kerül az államfőhöz, mert abban szerepel a hozzá szükséges pénz. Ez viszont majd Duda elnökön múlik, akinek 29-én alá kell írnia, de múlhat az Alkotmánybíróságon is, ahová el is küldheti az elnök. Tehát a béremelésekkel kapcsolatban még bőven van bizonytalanság.

A tananyagban is változtatásokat eszközöltek, az előző miniszter által bevezetett történelem és jelen tantárgyat törölték. Helyette az állampolgári nevesléhez hasonló órák lesznek, fókuszban lesz a demokrácia és a lengyel alkotmány.

A házi feladatok terhei mellett a tananyagban is 20 százalékos csökkentést tervez az új kormány. Nowacká hozzátette, ez azonban nem jár együtt a tanítási órák számának csökkenésével.