szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután többen kiborultak azon, hogy az Amerikai Filmakadémia a Barbie című filmnek sem a rendezőjét, sem a főszereplőnőjét nem jelölte Oscar-díjra – bezzeg a férfi mellékszereplőt, Ryan Goslingot Oscar közelébe juttatta –, Hillary Clinton volt amerikai first lady is kiposztolta a véleményét.

Rózsaszín hátterű posztban hozta a világ tudomására Hillary Clinton, hogy mit gondol arról, hogy az idei Oscar-jelöltek között nincs ott sem Greta Gerwig, a Barbie című film rendezője, sem Margot Robbie, a főszereplő.

A vígjátékot jelölték a többi között a legjobb film kategóriájában, és jelölést kapott a Ken babaként nyújtott alakításáért Ryan Gosling is. Sokak mellett ő is felháborodott azon, hogy az ízig-vérig feminista mozifilmnek épp a női alkotóját és főhősét mellőzte a filmakadémia. Véleményét úgy foglalta össze: „nincs Ken Barbie nélkül”.

 

Magyar Oscar-jelöltért idén is szurkolhatunk, az Oppenheimer gyűjtötte be a legtöbb jelölést

Bejelentették a 96. Oscar-díj jelöltjeit, Buda Flóra Annának nem szurkolhatunk, de a Szegény párák berendezője, Mihalek Zsuzsa a legjobb díszlet kategóriában kapott jelölést. Az Oppenheimer, a Barbie, a Megfojtott virágok a legjobb filmek között. Greta Gerwiget nem jelölték.

Hillary Clinton „Gretának” és „Margot-nak” címzett bejegyzésében pedig azt írta, hogy „bár tud fájni, hogy a mozipénztáraknál győzedelmeskedhet a film, az aranyat mégsem viszi haza, rajongók milliói szeretnek benneteket”. Hozzátette, hogy „ők ketten sokkal többek, mint Kenough” [ez itt egy a Barbie óta elterjedt szójáték: a Kenough Ken neve és az angol enough, vagyis elég szó összevonásából alkotott kifejezés].