Egy lélegzetelállító 117 éves fürdőt újítanak fel

Vágólapra másolva!
Jövőre újra látogatható lesz Anglia egyik legrégebbi fürdője. A Birminghamben található, műemléképületként számon tartott Moseley Road Baths 1907-ben, VIII. Edward uralkodása idején nyitotta meg kapuit először, jelenleg az egyetlen olyan fürdő a briteknél, amely 1914 előtt épült, és azóta is folyamatosan működik.
Vágólapra másolva!

A medencetér októberben bezárt, ugyanis

egy nagyszabású felújítási projekt alatt áll, melyet közel 7 milliárd forintnyi összegből fognak finanszírozni.

A helyi hírek szerint ez magában foglal egy új kávézót, edzőtermet és wellness központot, emellett a tető, a kazánok és az előtér renoválását.

image

Az új munkálatok célja továbbá, hogy megakadályozza az épület állapotának romlását. A finanszírozás a kormány kiegyenlítő alapjának része volt, melyet eddigi tervek szerint 2025 tavaszára fejeznek be, a fürdő pedig újra megnyitja kapuit látogatói előtt.

image

A fürdő vezérigazgatója, Viv Harrison elmondta, hogy

a Moseley Road Baths 115 éve áll a Balsall Heath városrész lakóinak rendelkezésére,

és a jelenlegi felújítás által megvalósul egy fontos helyi örökség megőrzése a jövő generációi számára.

image

Az eredeti funkciók közül sok érintetlenül maradt, beleértve az egyetlen háború előtti elkülönített mosófürdőt, a jegypénztárat és a kísérők kioszkját.

image

A település lakói szintén lelkesen fogadták a felújítás hírét, szerintük ugyanis a fürdő a történelem egyik csodálatos darabja, igazi helyi gyöngyszem, amely megérdemli, hogy továbbra is betöltse azt a szerepet, amit több mint egy évszázadon keresztül is betöltött.

image

A medencét 2022 novemberében egyszer már be kellett zárni fűtési hibák miatt, majd legközelebb 2023 februárjában nyitott ki.

A fürdő többi része azonban továbbra is nyitva tartott, ingyenes heti rendezvényeket szerveztek benne, például angolórákat, kötési tanfolyamot, és harcművészeteket oktattak, például Capoerát vagy Tai Chi-t.

image

A fürdő jelenleg újra zárva tart, azonban érdemes várni a felújításra, jövőre ugyanis itt épülhet meg Anglia egyik legjobb kültéri medencéje.

Hazánkban is rengeteg olyan fürdő található, amely már egészen a történelmi idők óta működik, például a Széchenyi, Gellért, Lukács és Király fürdő, illetve a Rác fürdő. Az erdélyi Szapáry-fürdő ugyan jelenleg romokban áll, de mindent megtesznek azért, hogy felújítsák, és elkerüljék az épület végleges pusztulását, ugyanis híres történelmi emlék, még az Osztrák Magyar Manarchia idejéből maradt fenn.

Forrás: TheSun