szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A teljes egészében Magyarországon forgatott film sikeréből a magyar Pioneer produkciós cég is kivette a részét.

1995-ben alapították, 2005-től pedig kifejezetten játékfilmekre fókuszál a Pioneer produkciós iroda, amely a nemzetközi piacra készült reklámfilmek után egy angol független filmmel kezdte, a 11 Oscar-jelöléssel büszkélkedő Szegény párák esetében pedig a forgatás komplex lebonyolítását vállalta el. Ennek a részleteiről is beszélt a HVG-nek adott interjúban a cég két ügyvezetője, Kemény Ildikó, a film co-producere és Peták Eleonóra.

A Szegény párákat hatvan napon keresztül forgatták Magyarországon. Ahogy Kemény Ildikó mondta, a vége főcímben 349 magyar név jelenik meg, de egyes részlegekben, mint például az építészet vagy a berendezés, sokkal több ember dolgozott: egyetlen építési napon általában 150-200, de összességében legalább 600-an vettek részt a Szegény párák előkészítésében és forgatási napjain.

Az interjúból kiderül az is, hogy miért épp az Oscar-jelölt Mihalek Zsuzsát választották berendezőnek, hogy mi volt a szerepe a Nemzeti Filmintézetnek, és hogy miért ennyire vonzóak a magyar filmesek a külföldi produkciók számára. A teljes beszélgetés elolvasható a HVG e heti számában, illetve hvg360-on.

 

HVG