Az Akvárium Klubban kiderül, hogyan látnak a vakok

2024.02.02. 16:24
Nehéz elképzelni, hogyan érzékelik a körülöttünk lévő világot a látássérültek. A Blind Journey projekt szervezői a mesterséges intelligencia segítségével mutatják be, hogy hét, születésétől fogva vak ember miként „látja” Budapest forgalmas csomópontjait.

„A célunk, hogy hidat építsünk látók és vakok között, és bebizonyítsuk, nincs is olyan nagy eltérés abban, ahogy a körülöttünk lévő világot tapasztaljuk” – vélekednek a szervezők.

Ha megkérdezünk látássérült és vak embereket, akkor számtalan olyan történetet tudnak elmesélni nekünk, amelyek arról szólnak, hogy olykor nehéz helyzetekben, bár körbe vannak véve látó emberekkel, mégsem kaptak segítséget, vagy a legjobb indulattal, de »rosszul« segítenek nekik.

– tették hozzá. 

Ennek legfőbb oka, hogy az emberek jelentős részének nincsen olyan tudása, amelyre támaszkodhatnak, amikor egy vak embernek szüksége lenne segítségre. Erre a hiányra hívja fel a figyelmet a Blind Journey kampánya. A szervezők remélik, hogy a projekt a későbbiekben hozzájárul, hogy a látók érzékenyítésén keresztül több megértés és több valódi segítség „szülessen”.

Érdekes élmény

A helyszínen készül egy alkotás az Akvárium Klubról AI (mesterséges intelligencia) promptolás segítségével, a folyamat ráadásul élőben is végigkísérhető.

A kiállítás képeit hanghatásokkal kiegészítve mutatják be, ezért az érdeklődőktől azt kérik, hozzanak magukkal fülhallgatót. A képeket vakon, tapintás segítségével lehet megtekinteni az alkotók kalauzolása mellett.

A képeket egy interaktív kiállítás keretében állítják ki az Akváriumban. A tárlat 2024. február 2. és 29. között várja az érdeklődőket.