Mennyire van képben a vizes világbajnokságok történetével? Tesztelje tudását!

D KOS20230719017
2024.02.04. 06:21
2024. február 2. és 18. között rendezik meg az olimpiai kvalifikációs dohai vizes világbajnokságot. Az extrém időpont nyomán több neves versenyző is kihagyja a viadalt, köztük van Kós Hubert, a 200 méteres hátúszás címvédője is.

A mostani lesz az első alkalom, hogy a vizes világbajnokságot a Közel-Keleten rendezik meg, ugyanakkor Dohának már van tapasztalata rangos sportági esemény szervezésben: 2014-ben Katar fővárosa adott otthont a rövid pályás úszó-világbajnokságnak.

A magyar és nemzetközi úszó- és vízilabda-társadalom a párizsi ötkarikás játékok árnyékában is nagy figyelmet szentel a tekintélyes múltra visszatekintő sporteseménynek. Vízilabdában az utolsó kvóták kerülnek kiosztásra: a férfiaknál négy, a nőknél kettő. Előbbiben a vb-címvédő magyarok nyugodtak lehetnek, tekintve, hogy tavaly már biztosították helyüket az idei ötkarikás játékokon, a nők viszont az utolsó szalmaszálba kapaszkodhatnak.

Az első a szerbeknél

A női torna vasárnap, a férfi hétfőn kezdődik.

Az első vizes vb-re 1973-ban, Belgrádban került sor, a mieink négy éremmel, közte két arannyal zártak. A sportágakat, versenyszámokat tekintve a vízilabdában és az úszásban magukról rendre életjelet adó magyarok házigazdaként sokéves várakozás után szerepelhettek végre hazai közönség előtt, igaz, akkor visszalépéseknek köszönhetően gyors beugrással mindjárt kétszer is.

És már a harmadik rendezéshez sem kell olyan sokat aludni, mint arra szükség volt Belgrádtól az első budapesti eseményig.

A vizes vb-k örökrangsorában az amerikaiak toronymagasan állnak az élen, mindhárom éremből ők gyűjtöttek a legtöbbet. A magyarok azon 11 nemzet között vannak, amelyek száznál több érmet szereztek. Leosztásunk viszont szerencse: aranyérmünkből több van, mint ezüstből vagy bronzból.

Egyéni eredményeket tekintve amerikai és orosz sportolók kibérelték maguknak a top tíz mezőnyét: a korszakos amerikai úszózseni, a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps a világbajnokságokon sem spórolt az erejével, ott 23-szor állhatott a dobogó legfelső fokára.

Legendás magyar úszok sora (egyebek között Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Hosszú Katinka) ért csúcsra vb-n is, legutóbb tavaly, Fukuokában Kós Hubert 200 méter háton. Fiatal kiválóságunk azonban nem védheti meg címét Dohában, tekintve, hogy az olimpiai szereplésre koncentrál, így nem vesz részt a vb-n.

Kvízünk kitöltésével most ön is tesztelheti, mennyire van képben a vizes világbajnokságokkal.