Rendkívüli állapotot hirdettek Chilében a tomboló erdőtüzek miatt

2024.02.04. 13:42
Chilében rendkívüli állapotot hirdettek ki, mivel a tomboló erdőtüzek eddig legalább 51 ember életét követelték. A chilei elnök szerint az áldozatok száma növekedni fog. Egy embert őrizetbe vettek.

Rendkívüli állapotot hirdettek Chilében az országszerte tomboló erdőtüzek miatt, amelyekben legalább 51 ember vesztette életét – írja a CNN. A hatóságok szerint valószínűleg növekedni fog az áldozatok száma.

Tekintettel a tragédia körülményeire, az áldozatok száma az elkövetkező órákban biztosan növekedni fog

– mondta szombati televíziós nyilatkozatában Gabriel Boric chilei elnök, majd elmondta, hogy az érintett területre több katonai egységet telepít a védelmi tárca, minden szükséges erőforrás rendelkezésre bocsátásával.

Chilében az elmúlt évekhez hasonlóan a perzselő nyári hőhullám most is megnehezíti a tűzvész megfékezésére tett erőfeszítéseket.

A rendkívüli állapotot Marga Marga és Valparaíso tartományra terjesztették ki – mondta Sofia González Cortés, Valparaíso elnöki delegáltja.

Helyi idő szerint reggel 8 és dél között kijárási tilalmat vezettek be több településen a sürgősségi és logisztikai támogatás megkönnyítése érdekében. Chile különböző részein mintegy 92 helyen aktív tűz ég, eddig nagyjából 43 ezer hektárt érintve Carolina Tohá belügyminiszter tájékoztatása szerint. Eddig 40 tűzfészket sikerült megfékezniük a tűzoltóknak, 29-cel még küzdenek.

Az erdőtüzekkel kapcsolatban eddig legalább egy embert őrizetbe vettek a CNN leányvállalata, a CNN Chile információja szerint: a férfi otthonában, a chilei Talca városában hegesztési munkákat végzett a rendőrség szerint, amikor tűz keletkezett, és terjedni kezdett. A gyanúsítottat Talcán még vasárnap bíróság elé állítják a maulei ügyészség tájékoztatása szerint.

A chilei óceánparton fekvő Valparaíso kikötőváros tüzeit kiemelten kezelik a katasztrófavédők, mivel közel vannak a városi területekhez. Eddig körülbelül 372 lakost jelentettek eltűntnek a polgármester szerint. A valparaísói erdőtüzek a hatóságok közlése alapján 1100 otthont rongáltak meg a becslések szerint.

A legnagyobb aggodalomra az ad okot, hogy a tüzek egy része a városi területekhez nagyon közeli zónákban, a városi területek határfelületén van, és ezért nagyon nagy a potenciál, hogy embereket, otthonokat és létesítményeket érintenek

– mondta Carolina Tohá, Chile belügy- és közbiztonsági minisztere. Újságíróknak elmondta, hogy a halálos áldozatok száma az elkövetkező órákban emelkedhet, mivel a hatóságok megpróbálják megerősíteni az olyan területekről származó információkat, ahová még nem tudtak belépni.

Az elhunytak közül legalább hatot égési sérülésekkel kórházban kezeltek a hatóságok szerint.