Mesél az asztal: ünnepi ételek Borbás Marcsival

2023. dec 4. 18:58
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Fotó: Várkapitányság

Az adventtől vízkeresztig tartó időszak ételei és tradíciói Borbás Marcsi válogatásában láthatók a kiállított fotókon / Fotó: Várkapitányság

Idén a Budavári Palotanegyedben újjászületett Csikós udvar ad otthont az adventi szabadtéri kiállításnak, amelyen Borbás Marcsi ünnepi fogásait és a Kárpát-medence magyarságának hagyományos karácsonyi ételeit a hozzájuk kapcsolódó népszokásokkal január végéig lehet megtekinteni.

A Mesél az asztal című kiállítás a jeles napok szokásrendjét követő népi gasztronómiai hagyományokra épül. A családot összekovácsoló apróságok, gesztusok és természetesen az ételek is biztonságot és kiszámíthatóságot teremtettek még a legbizonytalanabb időkben is. Az egész éves kerti munka, a gondosan felhizlalt jószág, az összegyűjtögetett tojás, a saját kezűleg hímzett terítő mind-mind értelmet nyert és célt ért, hiszen mindezek által és mindezekkel együtt volt egykor méltó és teljes az ünnep, melyet érdemes ma is felidéznünk. Az adventtől vízkeresztig tartó időszak ételei és tradíciói Borbás Marcsi válogatásában láthatók a kiállított fotókon, tolmácsolásában megismerhetjük az étkezéshez kapcsolódó hiedelmek, rituálék jelentőségét.

Az újjászületett Csikós udvar nevét ifj. Vastagh György szobrászművész alkotásáról, a Lovát fékező csikós szobráról kapta, amely mára visszakerült az eredeti helyére, a helyreállított Lovarda épülete mellé. Advent időszakában a Csikós udvaron ünnepi hangulat várja a látogatókat díszes karácsonyfával, betlehemmel és barátságos hangulatú vásárral, valamint forró italokkal és finom falatokkal, amelyek közt a különböző tájegységeknek a kiállításon bemutatott ünnepi fogásai is megkóstolhatók.

Egy év kihagyás után ismét útnak indultak a fényvillamosok, sőt, két fénybusz is

A tárlaton kiderül az is, hogy a téli ünnepkörhöz milyen rituálék tartoztak az András-napi házasságjóslástól a mákhoz köthető szerelmi jóslásokig. A fotókon pedig visszaköszönnek az olyan hagyományos karácsonyi fogások, mint az aranyló kocsonya, a töltött káposzta, a halászlé, a mézes puszedli, a rántott ponty, a rétes, a zserbó, valamint az eredetileg Szilézia vidékéről származó bejgli, amely Magyarországon csak a 19. században terjedt el, eleinte mákos és diós patkó formában Krisztus-jelképként, illetve szerencsét is jelentve.

A hagyományos ünnepi ételek mellett olyan különlegességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők, mint a bujtarépaleves, a molnárkalács, vagy a mákos ferentő, amely díszes formájával a palóc lakodalmak elmaradhatatlan finomsága volt. A tablók oldalain olvasható kultúrtörténeti ismertetőkből megtudhatjuk, hogyan került a karácsonyi asztalra szőlő, dinnye és tojás, mit rejt a tepertős pogácsa, valamint kiderül a mézes puszedli titka is.

December 9-én és december 12-én Borbás Marcsi személyes tárlatvezetést tart / Fotó: Várkapitányság

December 9-én és december 12-én Borbás Marcsi személyes tárlatvezetést tart / Fotó: Várkapitányság

A tárlat során 18 darab szabadon álló, kivilágított installációban összesen 36 tablófelületen keresztül mutatják be az adventi gasztronómia ételeit. A karácsonyi tárlathoz kísérő program is kapcsolódik: december 9-én és december 12-én Borbás Marcsi személyes tárlatvezetést tart, kóstolóval egybekötve. Borbás Marcsi vendége lesz a december 12-i Várkert Irodalom Aposztróf – Angyal zenéje, gyertyafény című estnek is Juhász Anna irodalmár beszélgetőtársaként a Várkert Bazárban.

A Budavári Palotanegyedben nemcsak a szabadtéri kiállítás és a karácsonyi vásár várja az érdeklődőket, hanem a Várkert Bazár ünnepi programkínálata is, melyek közt kézműves- és interaktív gyerekfoglalkozások, iparművészeti vásár, ünnepi koncertek, valamint a megújult YBL6 Művészeti Tér izgalmas kiállítása is szerepel.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Várkert bazár

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget

A Blikk videói között megtalálható minden ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Borbás Marcsi ünnepi ételek Budavári Palotanegyed kárpát-medence