Kedvezményt ígérnek a bankok, csak azt nem tudni még, mi lesz a számla végén

2024.02.07. 09:39
A kamatfelármentes hitelnyújtással, akár 4,5 százalékponttal, harmadával kisebb kamat mellett kaphatnak hitelt a vállalkozások. Bár a bankok egyöntetűen azt jelezték, hogy részt vesznek a vállalásban, a pénzintézetek kondíciós listáin ezt még nyomozni kell.

Miközben minden, Economx által megkérdezett bank úgy nyilatkozott, hogy csatlakozik a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség között kötött megállapodásban foglalt önkéntes vállalati kamatplafonhoz, valamint 3 hónapon keresztül vállalati saját forint hiteltermékeiket kamatfelár felszámítása nélkül, referenciakamaton (a bankközi kereskedelemben kialakult kamatszinten, az 1,3, 6 hónapos BUBOR-kamaton) nyújtják, addig a banki honlapokon elérhető kondíciós listákon csak igen visszafogottan találtuk meg ennek a vállalásnak a nyomát.

Nem igazán látszik

Ennek egyik oka az, hogy a vállalati és így a kisvállalati hitelek esetében is a bankok jellemzően egyedi árazás mellett nyújtanak finanszírozást a vállalkozóknak, és így a feltételek is egyediek.

A fentiek miatt noha a honlap szerint van meghirdetett saját banki hiteltermékük, a kamatkondíciókat nem találtunk sem a K&H Bank, sem a Raiffeisen Bank honlapján (itt a hirdetmény pusztán a hitelezéshez kapcsolódó díjakat és jutalékokat tartalmazza – utóbbinál a Széchenyi Kártya és az EXIM hitel kondíciói ugyanakkor elérhetőek). A Gránit Bank esetében a honlap csak a Széchenyi Kártya termékeit mutatja hitelként, miközben a bank válaszából kiderült, természetesen vannak saját hiteltermékeik is. Az MBH Bank esetében a többszöri fúzió miatt lényegében követhetetlenek a kondíciós hirdetmények és azok tartalma, ám annak ellenére, hogy az MBH Bank is csatlakozásáról tájékoztatott, ezeken a kondíciós listákon sem találunk február elsejét követő frissítést. Az UniCredit egyetlen nem egyedi árazású hitelénél, az Előremutató folyószámlahitelnél a kondíciós listában még ott szerepel a vállalás előtti versenyben egyébként (az MBH Bank Vízió hitelével holtversenyben) legkedvezőbbnek számító 1 százalékos kamatfelár, de a bank is jelezte, hogy ők is csatlakoztak a felármentes hitelezéshez.

A meghirdetett kondíciós listákon egyedül az OTP Bank honlapján látható egyértelmű tájékoztatás az új kamatstopról, ugyanakkor itt a kondíciós lista nem minden eleménél tüntették fel a kamatfelár nélküli hitelezést. A folyószámla jellegű hitelek esetében a Lendület Plusz és a Ritmus hitel esetében például ott szerepel a kondíciós listában a 0 százalékos kamatfelár, a Lendület Max folyószámlahitelnél ugyanakkor nem találtuk meg ugyanezt.

Az Erste Banknál jó üzleti érzékre vagy szerencsés csillagzatra vall, hogy az Erste Power Business Folyószámlahitel és a 37–120 hónapra felvett Power Business Eseti hitel esetében a bank január 19-től 12 hónapra kamatfelár nélküli akciót hirdetett meg – így nekik ezekkel a termékekkel jobb ajánlatuk is lett, mint a többi csatlakozó banknál, hiszen ott a kamatfelármentes időszak maximum 6 hónapra szól a május elsejéig megkötött hitelek esetében.

Számos jogcímen fizettetnek

Bár a kamatfelármentes hitelezés valóban komoly mértékben csökkenti a hitelkamatokat, a vállalati hitelek esetében még így is rengeteg olyan költségelemet találunk, amelyek miatt a teljes hitelköltség számottevő lesz.

A banki kondíciós listákban a következő jogcímeket találtuk, amelyeknél egyszeri, éves vagy havi díjként komoly tételeket tudnak lehúzni a bankok a vállalati ügyfelekről. Bár a jogcímek egy része átfedi egymást (csak az elnevezés eltérő bankonként), de összességében a hitelek tényleges kamatterhét 1–3 százalékkal dobják meg

  • Hitelbírálati díj
  • Szerződéskötési díj
  • Kezelési költség
  • Rendelkezésre tartási jutalék
  • Hitelfolyósítási jutalék
  • Adminisztrációs díj
  • Monitoringdíj
  • Éves felülvizsgálati díj
  • Különdíj
  • Keretbeállítási díj
  • Hitelprolongáció díja
  • Hitelszerződés módosításának díja
  • Hitel-előtörlesztési díj
  • Harmadával csökkenhet a hitelteher

Kevés lesz

A részben még élőnek látszó kondíciós listák szerint az önkéntes kamatplafon-megállapodással a standard termékek esetében az ügyfelek 1–4,5 százalékponttal kisebb kamatszint mellett tudnak piaci feltételek mellett nyújtott vállalati hitelekre szerződni.

Bár a legtöbb pénzintézet szerint a kamatplafon, valamint a kamatfelár-mentesség élénkítheti a keresletet, a beruházási hitelek felfutásához ez még kevés lesz.