szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját tavaly novemberben bocsátották el. A pozícióra kiírt pályázat határideje február 5-én járt le.

Tízen nyújtottak be pályázatot a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium. A benyújtási határidő hétfőn 17 órakor járt le, a pályázatokat március 5-ig bírálják el.

Csák János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetője tavaly november 6-án rúgta ki L. Simon Lászlót, miután botrány kerekedett a múzeumban látható World Press Photo kiállítás körül. A kiállításon látható, melegek által létrehozott idősotthonban készült fényképek miatt Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa a homofóbtörvényre hivatkozva javasolta azt, hogy tiltsák ki a 18 éven aluliakat a tárlatról. Mivel azonban az intézmény munkatársainak nincs joguk a látogatók személyi igazolványát ellenőrizni, nem is tették meg. A hivatalos közlemény szerint Csák azzal indokolta L. Simon elbocsátását, hogy „a főigazgató az intézménytől elvárható jogkövetést mulasztotta el, azt érdemi felhívásra sem teljesítette, mi több, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását lehetetlenítette el”.

A botrány miatt megnőtt az érdeklődés a World Press Photo kiállítás iránt
Reviczky Zsolt

L. Simon elbocsátása óta a korábbi főigazgató-helyettes, Hammerstein Judit az intézmény megbízott főigazgatója.

Az Index információi szerint a lehetséges pályázók között van

  • Zsigmond Gábor történész, kulturális turisztikai szakközgazdász, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese, akit a legesélyesebbként emlegetnek;
  • a jelenlegi megbízott főigazgató, Hammerstein Judit;
  • Csapláros Andrea, a szombathelyi Savaria Múzeum igazgatója;
  • Csornay Boldizsár, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese, korábban a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója;
  • Kálnoki-Gyöngyössy Márton régész, történész.

A lap szerint később derülhet ki, hogy közülük ténylegesen ki adta be a pályázatát.