Tetszett a cikk?

Sűrűsödnek az események, megmutatjuk egy helyen az összeset röviden.

Novák Katalin kegyelmi botránya
Még a kormánypártok soraiban is komoly felzúdulást keltett, hogy Novák Katalin köztársasági elnök megkegyelmezett a bicskei gyermekotthonban történt pedofil ügy egyik érintettjének, K. Endrének. A botrányba Novák Katalin, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter is belebukott. Az ügy legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.
Friss cikkek a témában

Novák Katalin tavaly április 27-én döntött K. Endre kegyelméről. A férfit a bíróság azért ítélte el jogerősen is, mert a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyetteseként a pedofil igazgató áldozatait próbálta arra rábírni, hogy változtassanak vallomásukon, hogy azok ne legyenek terhelőek az igazgatóra. Novák kegyelméből, miután annak ténye február elején kiderült, hatalmas botrány lett. Az ügyben fordulópontot jelent Orbán Viktor tegnap esti bejelentése, így összefoglaljuk, az mi volt, és azóta mi történt.

A helyzet súlyát jól jelzi, hogy a kormánypárti politikusok botlásait általában még kérdésre sem kommentáló Orbán Viktor csütörtökre úgy érezte: itt az ideje, hogy ő is megszólaljon a témában. Orbán rövid, a Facebookon közzétett, alig egyperces videójában közölte, hogy alkotmánymódosítást nyújtott be. A miniszterelnök által benyújtott dokumentumból kiderült, hogy gyakorlatilag attól a jogától fosztja meg Novák Katalint és a mindenkori magyar köztársasági elnököt, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett szándékos bűncselekményben érintett elkövetőknek kegyelmet adjanak. Az ellenzék szerint ezzel Orbán gyakorlatilag elismerte, hogy Nováknak mennie kell. Csütörtök délután próbáltuk megszólaltatni Orbánt azzal kapcsolatban, hogy szerinte Nováknak le kell-e mondania, sajtófőnöke, Havasi Bertalan azonban közölte: a miniszterelnök mindent elmondott a témában.

Arról, hogy mit is jelent valójában az Orbán által benyújtott alkotmánymódosítás itt írtunk bővebben:

Orbán Viktor gránitba faragta, hogy Novák Katalin megbocsáthatatlant hibázott

Hogyan tudja Novák Katalin a nemzet egységét szimbolizálni azok után, hogy az őt felépítő Orbán Viktor megüzente neki, hogy hibázott, és ezt a társadalom is így gondolja? Vélemény.

Orbán alkotmánymódosítójának legfonákabb pontja pedig az, hogy pont annak az embernek kell aláírnia, akinek a jogait korlátozza: Novák Katalinnak. Ő azonban csütörtök este közölte lapunkkal: jó szívvel fogja aláírni az alkotmánymódosítást.

Arról, hogy milyen út vezetett Novák Katalin ilyen szintű megalázásáig, itt írtunk bővebben:

A nagy sumákolás: Orbánék útja a taktikai hallgatástól Novák Katalin megalázásáig

Orbán Balázs két nappal ezelőtt még arról beszélt, hogy "tiszteletben tartjuk az államfő döntését", aztán jött a miniszterelnök és bejelentette, hogy felülalkotmányozzák az elnököt.

Orbán bejelentésére reagált az egyik bicskei áldozat is. Ő azt mondta, hogy az alkotmánymódosítás kevés lesz.

Csütörtökön késő délután Novák Katalin egyik tanácsadója, Gundel Takács Gábor bejelentette: távozik a köztársasági elnök testületéből a kegyelmi ügy miatt. Az újságíró-műsorvezető a közösségi oldalán azt írta, hogy K. Endre ügyével ő is csak a sajtóban találkozott. Azonban szerinte „vannak ügyek, amikkel kapcsolatban zéró a tolerancia, ilyen a pedofília is”. Gundel Takács kiemelte, hogy szerinte rossz döntés, hiba volt Novák részéről aláírni a kegyelmi kérvényt. Távozását Novák tanácsadói testületéből azzal indokolta, hogy elmondása szerint nem tud azonosulni „a magyar politikai kultúrával, kommunikációval, cinizmussal, módszerekkel, indulatokkal és gátlástalansággal. Egyik oldaléval sem”.

Nem Gundel-Takács volt az egyetlen, aki távozott Novák tanácsadói testületéből: estére Lackfi János költő is csatlakozott hozzá, majd pénteken Tomán Szabina tett közzé egy kétértelmű posztot a Facebookon, amelyből viszont arra lehet következtetni, hogy ő sem folytatja a munkát a köztársasági elnök csapatában.

Egyelőre nem tudni, hogy mit fog csinálni a szintén az elnöki tanácsadói stábban ülő Czeizel Barbara. Lapunknak küldött válaszlevelében azt írta, elítéli a kegyelmet, amit Novák kiosztott, egyelőre azonban azt még nem mondta, hogy lemondana saját posztjáról.

Orbán bejelentését követően posztolt többet a Facebookon Török Gábor politikai elemző is, bár először csupán egy selyemzsinór képét. Később, pénteken Török gyorselemzésében azt írta, Novák Katalin politikusként akkor is megbukott, ha most hivatalban marad. Varga Judit igazságügyi minisztert pedig lehet, hogy a Fidesznek hátrébb kell húznia, ha nem akarják, hogy az ügy napirenden maradjon hosszú ideig. Így viszont veszélybe kerülhet Varga EP-listavezetői posztja is. Török selyemzsinóros elméletét osztja Ungár Péter, az LMP vezető politikusa és országgyűlési képviselője is: szerinte Novák le fog mondani. Ungár édesanyja, Schmidt Mária amúgy szintén Novák Katalin elnöki tanácsadói csapatában ül.

Az Orbán-féle alkotmánymódosítást a miniszterelnök első kormányának oktatásügyi minisztere és a Magyar Tudományos Akadémia későbbi elnöke, Pálinkás József rémületesnek nevezte. Szerinte „az erkölcs és a kultúra hiányát a jog nem tudja pótolni”.

Péntek reggel megszólalt az ügyben Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is. Ő azt mondta, jó lenne tudni, mi állt Novák Katalin kegyelmi döntése mögött, majd vad baloldalazásba kezdett, szerinte ugyanis elképzelhető, hogy most az ellenzéki pártok is megszavazzák Orbán alkotmánymódosítóját, de szerinte nem azért, mert a „szívük mélyén” egyetértenek azzal, hogy ne kaphassanak kegyelmet a pedofil bűnözők, hanem azért, mert úgy vélik, hogy ez is egy fogás lehet Novák Katalinon.

Azt, hogy hova fog kifutni az ügy, még nem tudni. Az viszont biztos, hogy pénteken több tüntetés is lesz Novák Katalin ellen. Egy délután négy órakor a Belügyminisztérium épülete előtt, a tüntetők onnan fognak felvonulni a Sándor-palotához este hat órára. Novák Katalin viszont szinte biztosan nem lesz ott: ő a Közel-Keleten, Dohában van jelenleg.

Orbán Viktor gyors alaptörvény-módosításítása a fürdővízzel együtt a gyermeket is kiöntötte

Előremenekül Orbán Viktor, amikor a Novák Katalin botrányos kegyelmi döntését egy alkotmánymódosítással akarja menteni. Csakhogy az alaptörvény aktuálpolitikai indíttatású farigcsálása könnyen megbosszúlhatja magát. Bemutatandó mindezt, felidézünk egy harminc évvel ezelőtti történetet.

Az ügy fejleményeiről továbbra is részletesen be fogunk számolni, a témában az összes cikkünket ide kattintva olvashatja.