szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új díjat először 2026-ban fogják átadni. A legjobb kaszkadőrmutatvány díjára továbbra is várni kell.

Új kategóriát vezetett be az Amerikai Filmakadémia, amelyért Oscar-díjat lehet majd kapni: a legjobb casting, azaz a legjobban összeválogatott szereplőgárda is Oscar-szobrot fog érni a 2026-os díjátadótól, azaz először azok a filmek kaphatnak ilyen díjat, amelyeket 2025-ben mutatnak be – írja a Variety.

Több mint húsz éve nem történt hasonló: utoljára 2001-ben vezettek be új díjkategóriát, akkor a legjobb animációs nagyjátékfilmét.

A szereplőválogatásért felelős szakemberek 2013-ban alapították meg saját céhüket Casting Directors Branch néven. A szervezetnek közel 160 tagja van. „A castingrendezők esszenciális szerepet játszanak a filmkészítésben, és ahogy a Filmakadémia fejlődik, büszkén adjuk hozzá a szereplőválogatást azon kategóriákhoz, amelyeket elismerünk és ünneplünk” – közölte az Amerikai Filmakadémia.

A kategória pontos leírása és a jelölhetőség szempontjai majd csak 2025 áprilisában jelennek meg. A Variety hozzáteszi: a castingrendezők már a 90-es évek eleje óta küzdenek az elismerésükért, de akkor még nem volt széles körű támogatottsága a kezdeményezésüknek.

Hasonló elismerésért küzdenek régóta a kaszkadőrök is. A kaszkadőrből lett sikeres filmrendező, Chad Stahelski a John Wick: 4. felvonás című film kapcsán beszélt arról tavaly, hogy a Filmakadémia jelenleg is tárgyal egy esetleges, kaszkadőrökről szóló Oscar-díj-kategóriáról.