szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit királyt hétfő óta kezelik.

„A körülményekhez képest rendkívül jól van” – mondta Kamilla királyné egy, a salisburyi székesegyházban rendezett zenei esten újságíróknak, akik a rákbetegséggel kezelt III. Károly király hogyléte felől kérdezték.

A királyné a Sky News szerint hozzátette, férjét nagyon „megérintették” és „felvidították” az érte aggódóktól érkező levelek és üzenetek.

Mint beszámoltunk róla, hétfőn helyi idő szerint délután hatkor adta ki a Buckingham-palota a közleményt arról, hogy III. Károly királynál rákot diagnosztizáltak. A szövegben igyekeztek higgadtan fogalmazni, de a hír, hogy az uralkodónak alig másfél évvel a trónra lépése után egy komoly betegséggel kell megküzdenie, így is sokkolónak hatott.

Alig egy órával később a sussexi herceg és hercegné „irodája” közleményt adott ki arról, hogy Harry az Egyesült Királyságba látogat, hogy meglátogassa a beteg apját. Ám abból, ahogy az apja és a bátyja, Vilmos herceg reagált az érkezésére, azt lehet kiolvasni, hogy a királyi család teljesen hátat fordított a „tékozló fiúnak”. Erről alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Harry hercegnek királyi eleganciával az arcába tolták, hogy nem kívánatos személy a családban

Nagy fanfárral érkezett meg Londonba, ahol azzal kellett szembesülnie, hogy minden hidat felégetett maga mögött. Abból, ahogy az apja és a bátyja reagált az érkezésére, azt lehet kiolvasni, hogy a királyi család teljesen hátat fordított a „tékozló fiúnak". Harry hiába is próbálkozik a hazatéréssel.

A brit sajtó szerint korán észlelték a rákos elváltozást III. Károly királynál, és a prognózist jónak mondják az orvosai. Korábban Károly prosztatamegnagyobbodásának hírét azért hozták nyilvánosságra, hogy felhívják a férfiak figyelmét arra, hogy vegyék komolyan a tüneteket. Az ezzel kapcsolatos beavatkozást sikeresen elvégezték, a rákbetegséget ettől függetlenül diagnosztizálták nála.

Ki fog uralkodni, amíg III. Károly király kés alá fekszik?

A brit uralkodó kórházi tartózkodása felvet kérdéseket. De a monarchiának vannak kész válaszai.