Budai fénylánccal készültek a szélsőjobboldaliak a Becsület napjára – képgaléria

2024. feb 11. 17:23
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Fotó: Zsolnai Péter

Nagyjából 30 szimpatizáns gyűlt össze a Kapisztrán tér mellett a kezdésre / Fotó: Zsolnai Péter

Idén több napos „programsorozattal” emlékeznek meg a kitörésre.

Pénteken és szombaton neonáci szervezetek titkos koncertekkel hangolódtak a "Becsület napjára", az antifasiszták pedig Budapest-szerte tartottak tüntetéseket ellenük. Szombat délután mintegy ezer ember részvételével, békésen lezajlott a Kitörés Emléktúra, ahogy az antifasiszták is háborítatlanul vonulhattak a Várnegyedben rendőrök gyűrűjében.

(A legfrissebb hírek itt)

Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, a hazai szélsőjobboldal legnagyobb évenkénti eseménye ez a nap, amikor megemlékeznek a német és a magyar alakulatok 1945-ös budai kitörési kísérletére. A Légió Hungária nevű radikális szervezet “Borítsuk fénybe a Hősök útját” címmel szervez rendezvényt vasárnap délután öt órára. A tervek szerint a résztvevők mécsesekkel fényláncot alkotnak majd a Kapisztrán tér és a Széna tér közti szakaszon.

A rendezvény hivatalos kezdetére körülbelül 30 szimpatizáns gyűlt össze a Kapisztrán tér mellett, a rendező szervezetek megkezdték a mécsesek elhelyezését az út mentén a Kapisztrán tértől egészen a Széna térig, egyfajta csendes emlékezés készül - kaptuk a hírt tudósítónktól.

A fénylánc este 6-ra el is készült, mintegy emléket állítva kitörés résztvevőinek, a szervezők ekkor be is jelentették a rendezvény befejezését.


Galéria


2024.02.11.

Az elmúlt években többször is összecsaptak egymással a neonácik és a szélsőbaloldaliak: 4 évvel ezelőtt lapunk kamerája előtt támadtak rá antifasiszták néhány szélsőjobboldalira. Tavaly pedig a nyílt utcán vadásztak külföldről érkező antifák szélsőjobboldali, illetve annak vélt emberekre Budapesten. Nem kizárt, hogy idén is lesznek kisebb-nagyobb konfliktusok a városban, vélhetően ezért rendelt el Budapest rendőrfőkapitánya fokozott ellenőrzést február 8-tól 12-ig.

A jelentős rendőri jelenlét különösen a budai kerületekben érzékelhető, talán ennek is köszönhető, hogy szombaton nem csaptak össze egymással a különféle csoportok. Pedig úgy tudni, több külföldi országból is érkeztek szimpatizánsok, akik a magyarországi szélsőjobboldali, illetve szélsőbaloldali csoportokat „támogatják” ezekben a napokban.

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

kitörés napja becsület napja neonáci antifa Buda