szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Csák János a Kossuth rádión fog műsort vezetni.

Minden hónapban egyszer a Kossuth rádió Az este című műsorának házigazdája lesz Csák János. A kulturális és innovációs miniszter először február 12-én hétfő este próbálta ki magát rádiós műsorvezetőként, amikor is a magyar kutatások és tudományos élet nemzetközi beágyazottságáról, a magyar kutatók kreativitásáról, tehetségéről beszélgetett Gulyás Balázs orvossal, neurobiológussal, a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat elnökével.

Gulyás Balázs a Semmelweis Egyetemen szerzett orvosi diplomát, a Leuveni Katolikus Egyetemen pedig neurobiológiában Phd fokozatot, majd a svédországi Karolinska Intézet Klinikai Neurofiziológiai Tanszékén és az Oxfordi Egyetem Kísérleti Pszichológiai Tanszékén dolgozott. Végzett teológiát, matematikát és orvostudomány terén habilitált. A legutóbbi 12 évet Szingapúrban, a Nanjang Technológiai Egyetemen töltötte, ahol megalapította a Kognitív Neuroképalkotó Központot. Tizennégy könyvet írt, 290 tanulmányt publikált és 7 szabadalom fűződik a nevéhez.

Csák János a műsorban többek között arról beszélt,

  • hogy a mai világban bonyolult, nehezen értelmezhető folyamatok zajlanak, és a tudomány vezető szerepet tölt be abban, hogy megértsük világunkat,
  • hogy a tudományt a kíváncsiság vezeti, ami a magyarokra jellemző,
  • hogy a kultúra és a felsőoktatás területén is azt látja, hogy rengeteg az ötlet, a koncepció, vannak személyiségek, de az együttműködést meg kell szervezni,
  • és beszélt az agyelszívás jelenségéről, kiemelve, hogy megindult egy ellenirányú folyamat, most már többen költöznek Magyarországra, mint ahányan elmennek.

Márciusban folytatás!