szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Rómeó és Júlia díszlete túllógott a vasfüggönyön, ami eleve szabálytalan – állítja Epres Attila, aki szerint többen is jelezték a darabot rendező igazgatónak, Vidnyánszky Attilának, hogy balesetveszélyes.

Epres Attila a Magyar Hang Kultúrtáj című podcastjában beszélt többek között a Nemzeti Színházban november 10-én történt súlyos balesetről, amelynek során Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó több méter magasból lezuhanva szenvedtek súlyos sérülést.

A Jászai Mari-díjas színész elmondása szerint – ő „biztos forrásra” hivatkozik, de állítását a lap több más forrása is megerősítette – az intézmény vezetője, Vidnyánszky Attila által rendezett Rómeó és Júlia díszlete túllógott a vasfüggönyön, ami szabálytalan, ezért meg sem építhették volna. A vasfüggöny a színházak tűzvédelmi rendszerének kulcsfontosságú része, az zárja el a színpadot a nézőtértől, megakadályozva az esetleges tűz továbbterjedését. A szerkezet működését elvben semmi sem akadályozhatja, a Nemzeti Színházban azonban, úgy tűnik, szemet hunytak a szabálytalanság felett. És nem ez az egyetlen kifogásolható rész a történetben.

A lap emlékeztet, hogy a színészek a baleset előtt többször is jelezték a direktornak, hogy nem érzik biztonságosnak a díszletet, Vidnyánszky azonban ragaszkodott az eredeti koncepciójához.

A november 10-i előadáson Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó zuhant a mélybe, és súlyos sérülésket szenvedett. A felépülésük még hónapokig tart majd.

Nemrég Horváth elárulta: egyelőre nem beszélt Vidnyánszkyval a balesetről, amelyről az igazgató korábban azt mondta, hogy több tényező szerencsétlen alakulása okozta. Azt is közölte, hogy „a színház veszélyes üzem. Nyilván az igazgató és a rendező felelőssége, hogy minimalizálja a kockázatok lehetőségét, számát, de ezeket teljesen kiiktatni nem lehet, a színészeknek pedig meg kell tanulnia egy-egy díszletet használni.”

Később azt is elárulta, hogy a színház belső vizsgálata nem talált egyszemélyi felelőst a balesetnek. Vidnyánszky egyébként benyújtotta a lemondását felettesének, a Kulturális és Innovációs Minisztériumot vezető Csák Jánosnak, aki ezt nem fogadta el. Miután a belső vizsgálat lezárult, az igazgató visszavonta a lemondását.

A napokban Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház korábbi igazgatója is beszélt egy rendezvényen az esetről, azt mondta, mélységesen elítéli Vidnyánszky Attila magatartását. „Én ennyire naiv vagyok. Azt hittem, komolyan gondolja, hogy lemond. Nem hittem, hogy ez előre át lett gondolva, ki lett találva: lemond, és akkor jön mindenki, hogy jaj, maradj, utána ő közli, hogy nem tudnak nélkülem működni, feláldozom magam, visszajövök. Ez férfias? Ez tökös? Ez egyenes? Ez magyar? Ez gerinces?”