Vitray Tamás fájlalja, hogy nem tudni, hol nyugszik Vágó István: „Még nagyon sokáig fog hiányozni”

2024. feb 14. 4:20
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Vágó István nyilvános búcsúztatása a budapesti Szent István parkban / Fotó: Fuszek Gábor

Vágó István nyilvános búcsúztatása a budapesti Szent István parkban / Fotó: Fuszek Gábor

Ma lenne 75 éves Vágó István, ám a kvíz nagymestere nem érhette meg a háromnegyed évszázados születésnapját. A hiánya most is fájó pont a családnak és a kollégáknak egyaránt.

A népszerű televíziós szerettei máig nem ocsúdtak fel a gyászból, a legendás kvízprofesszor ugyanis tragikus hirtelenséggel hunyt el tavaly áprilisban. A tévés halála mindenkit váratlanul ért: István és felesége épp kettesben voltak otthon, amikor Vágó hirtelen, gyakorlatilag minden előzmény nélkül összeesett. A feleségét, Juditot összetörte a párja halála, a barátok és a fia, valamint a hatéves unokája tartják benne a lelket.

(A legfrissebb hírek itt)

Időnként felhívom őt és megkérdezem, hogy van... Nyilván még friss benne a seb, hiszen rettenetes, ami vele történt. Egyik pillanatról a másikra kellett átélnie a férje elvesztését, ami egy hatalmas trauma, de úgy tudom, a család és a barátok rengeteget segítenek neki, próbálják tartani benne a lelket – mondta lapunknak Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció politikusa, aki úgy meséli, sokszor éjszakákon át beszélgettek Vágóval a zenéről és a világ dolgairól, ő pedig nagyon aggódott a tévés egészségéért. – Mindig nyomon követte a híreket és a róla megjelenő cikkeket, amik között – sajnos – szép számmal volt negatív kritika is. Sokan bántották, amiért belefolyt a politikába, és ez őt mélyen érintette.

Vágó István 74 évesen hunyt el /Fotó: Pozsonyi Zita

Vágó István 74 évesen hunyt el / Fotó: Pozsonyi Zita

A hiánya feldolgozhatatlan élete párjának, ám Judit nemrég arról beszélt, hogy mennyire meghatja a felé áradó szeretet.

Soha nem gondoltam volna, hogy a barátok ennyire szeretnek minket, engem. Miután Isti elment, még inkább itt vannak velem, mellettem, óvnak, féltenek, vigyáznak rám, nem hagynak magamra. Az ünnepek István nélkül nehezek. Év végén úgy gondoltam, nem utazom a megszokott csapattal sehova, ne feszengjenek miattam a többiek. De nem hagyták, hogy így legyen, jöttek értem, vittek. Nehéz volt az óévet búcsúztatni, újragondolt álmokkal, tervekkel belépni az új esztendőbe, de hálás vagyok a barátoknak, hogy ezt nem egyedül, hanem velük élhettem túl és át – mondta az asszony nemrég a Best Magazinnak.

Titokban búcsúztatták el a barátai Vágó Istvánt: szívszorító részleteket mesélt a fia a Blikknek

Titokban búcsúztatták el a barátai Vágó Istvánt: szívszorító részleteket mesélt a fia a Blikknek

A tévés után maradó űrt nem enyhíti, hogy a kollégái, tisztelői csak egy rendezvényen vehettek tőle végső búcsút. Vágó István családja szűk körben búcsúztatta a tévést magáról a temetésről, a helyszínről és az időpontról nem adtak tájékoztatást. Annak idején Vágó István fia lapunknak is megerősítette, hogy ez így is marad.

Ezt nem fogják tudni – fogalmazott Péter.

A kollégák, a pályatársak és régi ismerősök azóta sem tudják, hol helyezhetnének el egy szál virágot egy főhajtás kíséretében. Többükkel is beszéltünk, ám sem a zárt körű búcsúztatóról, sem az esetleges végső nyughelyről sem tudtak mit mondani. Vitray Tamás kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza a kollégájával, hiszen annak idején ő volt az, aki a tévéhez csábította a mérnök Vágót.

Vitray Tamás fájlalja, hogy nem tudja, hol róhatná le a kegyeletét /Fotó: Ringier archiv

Vitray Tamás fájlalja, hogy nem tudja, hol róhatná le a kegyeletét /Fotó: Ringier-archiv

Életének felnőtt szakaszában – több változatban – jelen voltam. A „Riporter kerestetik” zsűrijében ültem, és úgy véltem, nagy „lelet” bukkant elő a hazai tévézésben. Aztán a polyglot mérnök-üzletkötőt igyekeztem rábeszélni, hogy inkább az MTV-t válassza a külkereskedelem helyett. Sikerült, amint sikerült az is, hogy az általam vezetett kis egységnek lett a tagja, és szinte a közönség rokonszenvét is azonnal elnyerte, mint vetélkedők derűs, nagy tudású és kedvelt mestere – emlékezett vissza a Blikknek Vitray, aki azt is elárulta, ha tehetné, tiszteletét tenné egykori kollégája sírjánál.

Vágó István búcsúztatója Fotó: Blikk/ Fuszek Gábor

Vágó István búcsúztatója / Fotó: Fuszek Gábor

– Ahogyan múltak az évek, Vágó Pista kimagasló specialistaként uralta a műfajt, e tekintetben csak növekedett az elismertsége a nézők szemében. Ami kettőnk kapcsolatát illeti, már jóval távolabbról figyeltünk egymásra. De mindig rokonszenvvel. Nincs ugyan hiteles összehasonlítási lehetőség, de – ami engem illet – mondhatom, nála a szellemi játékok vezetésére alkalmasabb, rátermettebb kollégát sem itthon, sem külföldön nem láttam. Nagyon korán és szinte felfoghatatlan hirtelenséggel ment el, és még nagyon sokáig fog hiányozni, jó kollégaként és gáncs nélküli „szaktársként” egyaránt. Egy kicsit sajnálom, de megértem, hogy családi körben búcsúztak el tőle, így nem lehettem ott, és – sajnos – azóta sem lett publikus, hol tehetném tiszteletemet nála.

Interjú után hazavitte

Gundel Takács Gábor éppen az utolsó születésnapja előtt néhány héttel forgatott együtt egy videóinterjút Vágó Istvánnal, ekkor találkozott utoljára a kvízmesterrel.

– Én vittem haza aznap, és menet közben is jót beszélgettünk. Amikor kiszállt az autóból, eszembe sem jutott, hogy utoljára látom. Nem ápoltunk szoros barátságot, de bármikor találkoztunk, jókat beszélgettünk, elsősorban szakmai dolgokról. Sosem rivalizáltunk. Szakmailag megkerülhetetlen volt, és bár különböző volt a mentalitásunk, lehetett tőle tanulni. Tele volt erővel, energiával – árulta el a tévés, aki hozzátette: Vágó búcsúztatóján nem vett részt, ugyanis az szűk családi körben zajlott. – Nem tudom, hogy az ő végakarata volt-e, vagy a családja akarta így, én tiszteletben tartottam ezt. Ha nyilvános temetése lett volna, minden bizonnyal leróttam volna a kegyeletem. Egyéniség volt, aki nagyon mély nyomot hagyott a tévézésben. Fájó, hogy 74 évesen elment.

Dévényi Tibor Vágó miatt lett Tibi bácsi

Dévényi Tibor rengeteg emléket őriz Vágó Istvánról, aki miatt bácsi lett belőle.

– Számtalan jó emlékem van Vágó Pistáról, aki a tévés karrieremben is fontos szerepet játszott. A „bácsi” jelzőt is ő ragasztotta rám. Ugyanis a Három kívánság című műsorában ő kezdett el Dévényi Tibi bácsinak szólítani, ami akkoriban egyesek szerint derogáló volt, ám engem nem zavart, idővel pedig hozzá is öregedtem a címhez – mesélte Dévényi Tibi bácsi.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Vágó István

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget

A Blikk videói között megtalálható minden ami érdekelheti olvasóinkat. Legyen szó a legnagyobb A kategóriás sztárokról, a tévés showműsorok kulisszatitkairól vagy éppen a legújabb közéleti és politikai hírekről. A Blikk TV stúdiójában egymásnak adják a kilincset a legismertebb és legszórakoztatóbb vendégek és politikusok akik tabuk nélkül válaszolnak műsorvezetőink kérdéseire. Műsoraink a Blikk.hu-n és a Blikk TV YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Vágó István Vitray Tamás Gyász temetés Blikk extra halál Titkos helyszín