Gyárfás Tamás: „Eszembe se jutott megszökni”

2024. feb 14. 5:01
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Gyárfás Tamás otthonában fogadta a Blikket, és az elsőfokú ítélet óta először beszélt részletesen arról, milyen állapotban is van most, illetve mire készül a folytatásban / Fotó: Czerkl Gábor

Gyárfás Tamás az otthonában fogadta a Blikket, és az elsőfokú ítélet óta először beszélt részletesen arról, milyen állapotban is van most, illetve mire készül a folytatásban / Fotó: Czerkl Gábor

„Életemben ekkora ütést nem kaptam. A bírói ítélet számomra olyan volt, mint egy atomcsapás” – mondta a Blikknek az elsőfokú ítélet után Gyárfás Tamás. A bíró kimondta, bűnsegéd volt az ismert médiavállalkozó, Fenyő János 1998-as kivégzésében. A honi úszószövetség korábbi elnöke, sportriporter, televíziós producer hét év letöltendő fegyházbüntetést kapott. Az ítélethirdetés után ugyan röviden beszélt a Blikknek, de most lapunknak egy nagyobb lélegzetű interjút adott az otthonában.

– Noha a törvényszék jelentősen enyhítette az ügyészség által indítványozott büntetést – kimondva: nem bujtotta fel a gyilkosság megrendelésére Portik Tamást –, megállapította, miszerint beleegyezett a felvetésébe, így bűnsegéddé vált. Mit szól az ítélethez?

Gyárfás Tamás: A megértését kérem, de nem könnyebbültem meg, hogy tizenkét év helyett netán csak hetet kelljen fegyházban töltenem, hiszen én nem béreltem fel, nem bujtottam fel senkit, és semmilyen gyilkosságnak sem voltam bűnrészese.

– Az elmúlt négy esztendőben megfordult a fejében, hogy ebben a perben el is vérezhet, komoly büntetést kaphat?

Gyárfás: Fel nem vetődött bennem, hogy amit nem tettem, azért elítélhetnek.

Gyárfás a történtek ellenére is változatlanul hisz az igazságszolgáltatásban / Fotó: Czerkl Gábor

Gyárfás a történtek ellenére is változatlanul hisz az igazságszolgáltatásban / Fotó: Czerkl Gábor

– Megvan az anyagi háttere, kapcsolata, nyelvet beszél... Nem gondolt arra, hogy felül egy járatra, aztán búcsút int Damoklész kardjának?

Gyárfás: Eszembe se jutott megszökni. Miután vádat emeltek, s már javában zajlott a tárgyalás, akkor is sokat voltam külföldön, Olaszországban, Ausztriában, Kínában. Mindez a nemzetközi sporttisztségemmel együtt járt.

– Kapott olyan mélyütést, amely miatt – hogy így fogalmazzak – esetleg végleg kész lett volna feladni?

Gyárfás: A mélyütés megvolt. Miként a tárgyalás után mondtam, engem atomcsapásként ért az ítélet, ennek ellenére fel nem vetődött bennem, hogy feladjam. A történtek ellenére is változatlanul hiszek az igazságszolgáltatásban. Eddig sem, de a jövőben sem szándékozom az eljárást, de az ítéletet sem a sajtóban vitatni. Az ATV keddi műsorában elsősorban azt akartam tényekkel cáfolni, hogy én Portik szándékára, hogy „szét…szuk”, nem bólintottam rá, a beleegyezésemet a kezem széttartásával ehhez nem adtam.

„Biztosan felmentenek, semmiért nem lehet valakit elítélni” – Gyárfás Tamás élő adásban játszott le egy hangfelvételt, hogy az ártatlanságát bizonyítsa

„Biztosan felmentenek, semmiért nem lehet valakit elítélni” – Gyárfás Tamás élő adásban játszott le egy hangfelvételt, hogy az ártatlanságát bizonyítsa

– Hol csúszott félre ez a történet?

Gyárfás: Nekem is rendelkezésemre állnak a hangszalagok és azok leiratai. Egy, közel ötéves tárgyalássorozat lényegének értékelése egy cikk keretén belül is már-már lehetetlen. 2004. február 7-én a 3. sorszámmal ellátott Portik Tamás-kazettán nekem azt mondta, hogy valamikor 1996-ban ő megkérdezte tőlem, „mi legyen az emberrel, szétb….szák-e”. Hogy valamikor 1996-ban, tehát 28 évvel ezelőtt Portik valóban feltett-e nekem egy ilyen kérdést, arról csak azt mondhatom, ilyen nem történt. Erre semmiféle bizonyíték nincs. Az viszont tény, hogy Portik a saját kérdésére saját maga válaszolt: „Erre te azt mondtad, hogy igen…”

– Mit gondol, Portik Tamás mit akart a kérdésével elérni?

Gyárfás: A tárgyaláson többször is elmondta, neki az volt a feladata, arra kérték fel, hogy lépre csaljon, csikarjon ki belőlem egy olyan mondatot, hogy én ösztönöztem Fenyő János meggyilkolására.

Most minden pillanata a büntetőper körül forog / Fotó: Czerkl Gábor

Most minden pillanata a büntetőper körül forog / Fotó: Czerkl Gábor

– A lényeget még nem mondta: miért tárta szét a karját?

Gyárfás: Nem tártam szét a karomat. Két és fél hónappal később, egy másik beszélgetésen, amelyet egy másik hangszalag rögzített, egy egészen más témakörben hangzik el az én számból, hogy széttártam a karomat.

Az otthonában látogattuk meg Gyárfás Tamást – Így néz ki öt nappal azután, hogy 7 év fegyházra ítélték – fotók

– Terhelő vallomást tett önre Tasnádi Péter... Miképpen lehet, hogy a bíróság folyosóján mégis kedélyesen elbeszélgetett az egykori alvilági keresztapával?

Gyárfás: Tasnádi Péterrel 2013-ban az NNI-ben szembesítettek. Bár korábban többször faggatták, 13 éven keresztül, –a számos unszolás ellenére – a hatóságnak megalapozottan, következetesen azt mondta, Gyárfás Tamásnak semmi köze sincs a Fenyő-gyilkossághoz. Ezzel szemben a közvetlen munkatársainak, a volt feleségének arról számolt be, hogy tőlem megbízást kapott. Miután a hitvesével szembe került, a legközvetlenebb embernek már azt mondta, a volt nejével szemben azok lépnek, akik a Fenyő-ügyben is jól dolgoztak... A szembesítéskor Tasnádi közölte, mivel az addigi hívei más és más okból ellene fordultak, és a rendőrségen elmondták, amit kizárólag tőle hallottak, változtatni kényszerült. Az addigi, határozott tagadásával szemben a hatóságnak azt vallotta, Gyárfás Tamás őt megkereste, pénzt kapott tőle, de ő nem csinált semmit, csak „lehúzta”. Számomra talány, hogy egy Keresztapa elfogad egy megbízást, amit nem hajt végre, sőt, feladja a megbízóját. Ez nem illik bele a Tasnádi Péterről alkotott képbe.

Gyárfás Tamás a bíróságon is hangsúlyozta, ártatlan / Fotó: Pozsonyi Zita

Gyárfás Tamás a bíróságon is hangsúlyozta: ártatlan / Fotó: Pozsonyi Zita

– A bíróság folyosóján miről beszélgettek? Sőt, még ajándékba egy könyvet is kapott tőle. Ez meglehetősen furcsa ellentmondás. Kint kedélyeskedik önnel, bent pedig terhelő vallomást tesz?

Gyárfás: Tasnádi Péterrel ifjú koromban jóban voltam. Ő barátságos volt, én ehhez igazodtam.

– Azt mondta, számos érvelését, bizonyítékát figyelmen kívül hagyták az ítélet indoklásában. Mi volt az, amiről úgy érzi, igazságtalanul használták fel a perben?

Gyárfás: A hangfelvételek nem tanúsítják, hogy Portik Tamás „Szét…szuk?” kérésére én támogatóan megnyilvánultam. Ez maximum egy feltételezés. Ma már azt mondom, Portik Tamás sajnos titkon videófelvételeket nem készített, ezek híján számomra érthetetlen, miként lehet engem kétséget kizáróan bűnsegédként elítélni. A másik döbbenet a 4. számú tanú állításának bárminemű elfogadása. Sz. József azt állította, 1997 végén Horváth Tamás üzenetével engem megkeresett, s azt mondta, „a dolgok hamarosan realizálódni fognak”. Ez nem igaz! El tudja képzelni, hogy ha valóban így történt volna, akkor Portik, aki belőlem mindenáron ki akart kicsikarni egy ellenem felhasználható információt, meg sem említi az egykori üzenetét?

Exkluzív! Gyárfás Tamás megszólalt a Blikknek a súlyos ítélet után: „Életemben ekkora ütést nem kaptam”

Exkluzív! Gyárfás Tamás megszólalt a Blikknek a súlyos ítélet után: „Életemben ekkora ütést nem kaptam”

– Sz. József miért vallana Portik Tamás ellen, hiszen állítólag ő volt az egyik jó – ha nem a legjobb – barátja?

Gyárfás: Rákényszerülhetett. Mivel Sz. József velem kapcsolatban „értékes” információt adott, a Gyüre-gyilkosságban az ő ügyét elkülönítették. A bűntársát 14 év fegyházra ítélték, ő viszont csak felfüggesztett büntetést kapott. Sz. József, mint védett tanú, videókapcsolatban tett vallomást a bíróságon. Azt mondta, a zsarolók azért őt küldték hozzám, mert ő 1997-ben már járt nálam. A tárgyaláson megkérdeztem tőle, hány oldalt adott át nekem a 2017. szeptember 27-i látogatásakor. Azt felelte, hogy egyet. A képernyőn felmutattam azt az öt oldalt, amit az egykori futár átadott nekem. Megnézhettem a monitoron az arcát. Meglepődtem, hogy kinőtt a haja. Az NNI-ben korábban bemutattak nekem és a feleségemnek vagy száz portréképet. Felismertük a látogatónkat, akit néhány napra őrizetbe is vett a rendőrség. Az a személy szinte kopasz volt.

– Mit szóltak a szerettei az eljáráshoz, a letartóztatásához, az ítélethez?

Gyárfás: Gondolhatja, hogy az ítéletet hogyan fogadták. Valahogy úgy, mint én: egyidejűleg őrjöngtek az ítélet miatt, ugyanakkor hálásak a bírónak, mert szabadon védekezhetek.

Breaking – Nem tartóztatják le Gyárfás Tamást

Breaking – Nem tartóztatják le Gyárfás Tamást

– Gyanúba keverték, többen ön ellen vallottak, egy gyilkos lakott a házában, rögzítettek gyanús párbeszédeket. Ez véletlenek sorozata volna?

Gyárfás: Ötvenhat tanút hallgattak meg. A védetteken kívül – akiket csak távkapcsolás révén hallhattunk –, ami a gyilkosságot illeti, senki sem vallott ellenem. Amikor Portik Tamást megismertem, még nem volt ellene eljárás, őt az Energol-ügyben 1997-ben gyanúsították meg. Én nem tudtam arról, hogy Portik Tamás rögzítette a beszélgetéseit, de erről a Döglött ügyek osztályának vezetője sem tudott. Portik a vele zajlott beszélgetést is rögzítette.

– Mit szól ahhoz, hogy korábban azt beszélték, a nagypolitika áll a nyomozás hátterében?

Gyárfás: Fel sem vetődött bennem. 1996. október 11-én a Magyar Kereskedelmi Kamara választott bírósága az általam vezetett Nap TV Kft. javára döntött, 1997. január 1-jétől teljes joggal mi készíthettük az MTV reggeli műsorát. Fenyő Jánost a kereskedelmi kamara döntése után 16 hónappal ölték meg. Ki az az őrült, aki, miután mindent megnyert, kiszolgáltatja magát bárkinek is, hogy gyilkolja meg az egykori vetélytársát.

– Hogy telnek a napjai? Minden a büntetőper körül forog, zakatol az agya, az ügyvédjével bújják a jegyzőkönyveket? Hogy kapcsolódik ki?

Gyárfás: A kérdésben benne van a válasz is. Igen, minden a büntetőper körül forog, zakatol az agyam... Mindezek közepette eddig úgy döntöttem, nem szólalok meg, a legcsekélyebb módon sem megyek szembe a hatósággal, a bírósággal.

– Vegyük a legoptimistább és a legpesszimistább forgatókönyvet: ön szerint hol beszélgetünk mondjuk két év múlva?

Gyárfás: Hát, nem a beszélőn...

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

Gyárfás Tamás

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Gyárfás Tamás interjú Blikk extra interjú Fenyő-gyilkosság