Migráció

Legkevesebb hatezer uniós munkavállaló él hajléktalanként Hollandiában

Ha valaki sokáig az utcán marad, annak egyre nehezebb munkát találnia.

2023.12.05 19:43MTI

Legkevesebb hatezer, munkavállalás céljából Hollandiába költözött uniós állampolgárságú ember él a holland utcákon hajléktalanként - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál kedden.

A beszámoló szerint a De Regenboog Amszterdamban, valamint a Barka nevű, 14 holland nagyvárosban működő segélyszervezet arra figyelmeztetett, hogy a külföldi munkavállalók gyakran vannak kitéve kizsákmányolásnak, ugyanis függő viszonyban állnak munkaadójukkal.

Mivel a munkáltatók a munkával együtt gyakran lakhatást is biztosítanak, ha valaki elveszti az egyiket, elveszti a másikat is - hívták fel a figyelmet. A külföldi munkások egyre nagyobb csoportja köt ki ezért az utcákon - írták.

Noha a munkájukat elvesztő munkavállalóknak joguk van a felmondást követő négy hétben még az otthonukban maradni, sok munkáltató nem tartja be ezt a szabályt. A szakszervezeteket gyakran hívják olyan munkavállalók, akiknek az állásuk elvesztését követő egy napon belül el kell hagyniuk otthonukat. Ha valaki sokáig az utcán marad, annak egyre nehezebb munkát találnia - hívták fel a figyelmet.

A segélyszervezetek gyakran a hajléktalanná vált egykori munkavállalók hazaküldésével próbálkoznak, ami akkor lehetséges, ha az érintettnek befogadó családja él származási országában. Akiknek nincsenek hozzátartozóik, azok inkább a holland utcákon maradnak - írták.

Mivel Hollandiának 342 települése van, a hajléktalan külföldi munkavállalók tényleges száma jóval magasabb lehet - tájékoztattak.

Közölték továbbá, hogy a holland központi statisztikai hivatal (CBS) szerint Hollandiában minegy 26 600 hajléktalan ember él. Az uniós tagországokból érkező munkavállalók a holland lakosság 3 százalékát teszik ki - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.