szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy felüljáró alatt tűnt fel egy graffiti Pesten, amely egy akasztófán lógva ábrázolta Ilaria Salis az olasz tanárnőt, az antifa-per első számú vádlottját. A graffitit azóta átfestették.

Míg Rómában egy street art alkotás úgy ábrázolja Ilaria Salis pedagógust, mint aki láncait elszakítva elrepül, addig Pesten egy olyan graffiti jelent meg, amely az antifa-per elsőrendű vádlottját, a Budapesten letartóztatásban lévő nőt felakasztva ábrázolja. A 39 éves antifasiszta pedagógust azzal vádolják, hogy az egyik fő résztvevője volt a tavaly februári, kitörésnapi antifasiszta utcai támadásoknak a magyar fővárosban.

Alessandro Grimaldi

A graffitit nem sokkal később valakik átfestették, és az akasztófa fölé a "fck nzs" ("b*sszák meg a nácik") feliratot fújták.

Tavaly február 9. és 11. között A becsület napja szélsőjobboldali rendezvényhez kapcsolódóan öt támadást regisztráltak Budapesten. Hátulról támadtak járókelőkre, akiket brutálisan bántalmaztak. Több mint nyolc hónappal később, október utolsó napján a Fővárosi Főügyészség három gyanúsítottal szemben emelt vádat szélsőséges, ideológiai indíttatású támadások kapcsán.

Ilaria Salis ellen bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat. Két esetben társtettesnek, egy esetben bűnsegédnek tartják, az egyik testi sértést pedig életveszélyes gyilkossági kísérletnek tartják az ügyészek. Szintén vádalku keretében 11 éves börtönbüntetést ajánlottak fel Salisnak, aki ártatlanságára hivatkozva elutasította a javaslatot.

Salis ügye azt követően váltott ki Olaszországban szélesebb körű felháborodást, hogy napvilágot láttak azok a fotók, amelyeken a nőt megbilincselve, rabláncon kísérték be az előzetes budapesti tárgyalására, és kiderült, hogy a szélsőbaloldali antifa aktivistát nagyon rossz körülmények között tartják fogva az egyik magyarországi börtönben.

Néhány nappal ezelőtt egy kisebb tömeg tüntetett a tanárnő szabadon engedéséért.