Támadásba lendült Lázár János minisztériuma

2024.02.17. 14:44
Lázár János minisztériuma megtámadta az LMP hitelesített népszavazási kérdését, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság február elején már jóváhagyott. A cél a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvény eltörlése, amiért az LMP tovább harcol.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium megtámadta az LMP hitelesített népszavazási kérdését, amelynek lényege az, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvényt – közölte Szendefy Mária, a párt országos elnökségének tagja szombaton, online is követhető sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

A kormány az ellenzéki politikus szerint megakadályozza, hogy az emberek beleszóljanak a számukra fontos ügyekbe, a jövőjüket érintő kérdésekbe.

Szendefy Mária kiemelte, hogy bár az LMP népszavazási kérdését – amely a kiemelt beruházásokra vonatkozó törvény hatályon kívül helyezéséről szól – a Nemzeti Választási Bizottság egyhangúlag hagyta jóvá február elején, arra most fellebbezés érkezett „Lázár minisztériumától”.

Emiatt további kilencven napot kell várni arra, hogy a Kúria ismét megerősítse a párt kezdeményezését

– tette hozzá az LMP politikusa.

Az LMP viszont tovább harcol: kiállnak az „otthonokért, az otthonok megvédéséért, a természetért és azért, hogy az emberek beleszólhassanak a saját sorsuk alakításába”.

Ahogy arról novemberben az Index is beszámolt, tavaly a Kúria átengedte az LMP nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.

Idén januárban Csárdi Antal, az LMP képviselője jelentette be, hogy pártja ismét népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak a kiemelt beruházások ügyében, miután a Kúria által jóváhagyott elsőt „ócska jogi csűrcsavarral ellehetetlenítette, értelmetlenné tette a kormány”.

Kanász-Nagy Máté LMP-képviselő az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2024. február 5-én elmondta, hogy pártja megkérdezné az embereket az „akkumulátorgyarmatosítással” kapcsolatban. A Balaton-parti és a Fertő tó környéki beruházásokkal sem értenek egyet, valamint elítélik azt a koncepciót, amit Rákosrendezőn terveznek.

A kiemelt beruházási törvény kapcsolja össze ezeket a beruházásokat – folytatta Kanász-Nagy Máté, aki úgy látja, a környezet rovására létesülnek beruházások, „a tőke és a pártérdek diadalmaskodik”. Az LMP eltörölné ezt a törvényt.

A kormány akkumulátor-nagyhatalmi ambícióiról itt írtunk bővebben.