szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Putyin sosem mondta ki a nevét, ezért ma este azok, akik a szabadságban hisznek, ki kell mondják.”

Pénteken meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető, Vlagyimir Putyin leghangosabb kritikusa, akit korábban novicsok idegméreggel próbáltak megmérgezni, ám németországi felépülése után visszatért Oroszországba, ahol 12 év börtönre, majd 19 év fegyházra ítélték. Egy, az északi sarkkörtől is északra fekvő börtönben egy séta után lett rosszul és halt meg az aktivista, aki a putyini elnyomás elleni kiállás globális arca volt, haláláról a pénteki influenszertüntetéssel párhuzamosan Budapesten is megemlékeztek.

 

Navalnij életébe került, hogy Putyin legfőbb ellenfele volt

Meghalt börtönében Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz államfő legismertebb hazai politikai ellenfele. A 47 éves ellenzéki halálának okát egyelőre nem tették közzé, ám függetlenül a későbbi hivatalos indoklásoktól, Navalnij politikai tevékenysége miatt vesztette életét és haláláért Putyin tartozik felelősséggel. Az első külföldi reakciók szerint az ellenzéki halála megmutatja, milyen a valóságban Putyin rezsimje.

Navalnijról a U2 frontembere, Bono is megemlékezett a zenekar Las Vegas-i koncertjén: az énekes azt mondta:

„Putyin sosem mondta ki a nevét, ezért ma este azok, akik a szabadságban hisznek, ki kell mondják. Nem csak emlékezni kell rá – kimondani.”

 

Bono az orosz-ukrán háború kitörése után egy kijevi metrómegállóban is énekelt, többek közt duettezett egy ukrán katonával.